Pages

L'exposició itinerant "Els nostres arxius. La nostra memòria" arriba a Sant Boi.

Els canvis socials, econòmics, culturals i polítics haguts en les darreres dècades en el nostre país han originat un conjunt de canvis quant a la tipologia d’usuaris que freqüenten els arxius, així com també s’han diversificat les demandes que es plantegen.
Els arxius i els arxivers, en general, han realitzat un conjunt important d’esforços, d’una banda per modernitzar els procediments arxivístics, de l’altra per facilitar l’accés al patrimoni documental als nous usuaris no experimentats. Tot i aquests esforços però, el rol dels arxius com a conservadors del patrimoni documental és poc conegut per part de la població en general, que continua percebent-los com institucions adreçades a la investigació especialitzada.
Arxius
La conseqüència immediata d’aquest desconeixement és la desorientació dels ciutadans quan acudeixen als arxius cercant documentació, al mateix temps que molts d’altres, pel mateix desconeixement, deixen d’anar-hi quan podrien beneficiar-se de la utilització del patrimoni en molts sentits, ja sigui per la recerca, per acreditar drets o fins i tot per a realitzar activitats relacionades amb el lleure cultural.
Les noves funcions de difusió i acció cultural assolides pels arxius fan necessari l’organització d’activitats que difonguin el patrimoni documental com a patrimoni de tots. Donar elements a la ciutadania per a comprendre les tasques que realitzen els arxivers, dintre d’un sistema i una organització que té per objectiu la protecció i difusió d’aquest patrimoni, pot ser una manera d’ajudar en la interiorització del valors del patrimoni en sí mateix, així com d’aquells que es relacionen amb els drets i deures dels ciutadans.
Conscients de la necessitat de prendre un rol actiu en la comunicació dels fons a la societat, els arxius del Baix Llobregat realitzen diverses activitats per difondre el patrimoni que conserven. Dintre d’aquestes activitats, han organitzat alguns projectes conjunts, entre els quals destaca l’edició de la Guia d’Arxius del Baix Llobregat. Ara, sota la coordinació del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i comissariada per Pilar Reverté, professora del servei didàctic de l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb la col·laboració del Consell Comarcal i de la Comissió d’Arxius del Baix Llobregat i dels respectius municipis, han endegat el projecte de realitzar una exposició itinerant per presentar les funcions dels arxius i els fons que conserven a la població. El projecte ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de la Sub-direcció General d’Arxius i de la Diputació de Barcelona mitjançant l’Oficina de Patrimoni Cultural.
Inauguració:     Dimarts, 10 de febrer de 2009, a les 19 hores.
                                Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
                                C/ de Baldiri Aleu, 6-8 (Sant Boi de Llobregat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada