Memoràlia: 18 de juliol de 1936, la trama civil

Un dels temes més desconeguts de la guerra civil són les trames que es conjugaren –des de les organitzacions de dreta- per donar suport als militars alçats en armes.
A l’Arxiu Històric Municipal de Sant Boi es conserva un document on alguns protagonistes expliquen la seva participació en la conspiració. És un expedient de 1941 amb testimonis de personatges de gran rellevància local, en suport a un santboià que reclama llicenciar-se després de 3 anys de servei a l’exèrcit franquista, i on s’avala el seu paper de persona totalment afecta al Glorioso Movimiento Nacional.
S’hi esmenten reunions conspiratives, des de maig de 1936, a una barraca de camp on intervingueren membres d’Acció Ciutadana, antics somatenistes, militants de les Joventuts d’Acció Catòlica i, fins i tot, un membre significat de l’estament religiós.
El 18 de juliol les JAC es concentraren armades als locals parroquials i establiren un punt de vigilància i defensa, dalt del campanar, des d’on es veia un edifici de la Rambla on hi havia els elements d’AC. Alhora, aquests estaven en contacte amb la caserna de la guàrdia civil del carrer Antoni Pujadas. Aquests punts permetien controlar els accessos a Sant Boi i la ràpida detecció de qualsevol moviment de forces opositores.
El diumenge 19 esclatà el moviment a Barcelona i militants sindicals i d’esquerres s’afegiren a les forces d’ordre i procediren a controlar els punts de la subversió. A la zona de la plaça de l’església es visqueren moments de gran tensió fins a l’endemà. Per sort no es produïren danys personals. Sí que hi hagué destrosses múltiples, l’incendi de la casa rectoral i de l’interior de l’església i la pèrdua irreversible d’objectes artístics i de nombrosa documentació històrica.
Començava, també a Sant Boi, la guerra civil.
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Revista VIURE SANT BOI, juliol de 2005)