Memoràlia: 1937, un matí al camp

Grup Escolar Renaixença’ fou el nom que, durant la Guerra Civil, va rebre l’escola de la comunitat religiosa de les germanes carmelites (Vedrunes) del carrer de Lluís Castells, un cop integrada dins del CENU (Consell de la Nova Escola Unificada). Aquesta escola va rebre un fort impuls modernitzador tot i les dificultats econòmiques del moment.
De l’any 1937 conservem un únic exemplar del butlletí Ressò, editat pel centre i que ens dóna testimoni d’aquells canvis. Una bona mostra és l’article d’una nena d’11 anys, Montserrat Balanyà, que féu una redacció sobre una visita a la zona del Bori i Can Carreres:
Avui hem anat a fer una excursió amb el nostre mestre. El lloc destinat per anar era visitar unes masies de pagès que es troben a la barriada del Bori. Pel camí anàvem observant les cases antigues i modernes, les plantes i els animals que trobàrem. En arribar a can Carreres ens hem aturat a visitar aquesta casa. Hem pogut veure l’entrada que és molt gran amb una taula i una caixa que el mestre ens ha dit que era molt antiga. Després el pagès ens ha ensenyat part de la casa, el corral amb les gallines, conills, gos, la quadra amb un cavall, el celler amb les botes, el jardí amb les flors que eren molt boniques. Després de beure una mica d’aigua hem tornat a l'escola.”

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Revista VIURE SANT BOI, novembre de 2006)


Imatge: Dibuix de Josep Bori, d’11 anys, que acompanya l’article de Montserrat Balanyà. publicat al butlletí "Ressó" (AHMSBL)