Memoràlia: Alarma sanitària. Un cas de poliomelitis

L’estiu de l’any 1969, una greu alarma sanitària va sacsejar la vida dels barris de Casablanca i Camps Blancs. Semblava que s’havia detectat un cas de poliomielitis. Aquesta malaltia es coneix també com a “malaltia de la paràlisi infantil”: un virus ataca la medul·la espinal de la persona afectada, tot provocant una paràlisi de les funcions motrius, sense trastorns de les sensacions ni de les funcions vegetatives.
La malaltia tingué una important incidència en el nostre entorn des d’inicis de la dècada dels cinquanta, fins que les vacunes de Salk i l’oral de Sabine, amb virus vius, van aconseguir finalment que comencés a remetre.
La notícia va causar molta alarma i es va estendre a la velocitat de la llum. Un cop fetes les consultes pertinents, les autoritats municipals van ordenar als serveis de sanitat que procedissin a vacunar tots els nens i totes les nenes dels dos barris. Es van subministrar més de 3.000 dosis per via oral.

Falsa alarma.
Els experts van fer anàlisis rigoroses del cas inicial i, finalment, van poder verificar que, afortunadament, tot havia estat una falsa alarma i que calia desactivar els mecanismes de control. Anys més tard es produiria una alarma similar, en aquest cas real, amb alguns
brots aïllats de meningitis.




ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Revista VIURE SANT BOI, novembre de 2007)


Foto: Nens jugant al lloc on actualment hi ha la plaça de l’Olivera (aprox. 1968), del barri de Casablanca.
Foto: Joan Vendrell Capmany (AHMSBL).