Memoràlia: Casablanca, un barri mobilitzat (1977)

Era un moment de canvi –s’acabaven de celebrar les primeres eleccions per triar parlamentaris i senadors a Madrid– i encara faltaven dos anys per a la constitució dels ajuntaments democràtics ...
El juny i el juliol de 1977, el barri de Casablanca es trobava en peu de guerra. Greus mancances estructurals en matèria urbanística –conseqüència d’un creixement fet sense cap mena de planificació– i la inexistència dels mínims serveis comunitaris per garantir una vida digna havien portat l’Associació de Veïns a plantejar diverses accions reivindicatives.
En varen destacar els diversos talls de trànsit que es van fer a la carretera de la Santa Creu de Calafell tot forçant els vehicles a travessar el barri perquè els conductors poguessin conèixer –de primera mà– l’estat de la urbanització i les seves reivindicacions.

La detenció de Manuel Tarazaga.
Tot i que des d’un primer moment es mantingueren conversacions amb l’administració municipal –que semblava disposada a emprendre algunes millores amb una certa urgència– les manifestacions se succeïren i una d’elles va acabar amb la detenció d’un dels dirigents veïnals, Manuel Tarazaga. En poques hores, tot Sant Boi va veure’s inundat de pintades exigint-ne l’alliberament i la premsa del moment se’n feu un ampli ressò mediàtic a partir de les notícies divulgades pels corresponsals locals.
Finalment, Tarazaga va recuperar la llibertat després de 10 dies a la presó Model. Resoldre els problemes més bàsics del barri va requerir molt més de més temps.


ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Revista VIURE SANT BOI, setembre de 2007)
Foto: Anys 70, manifestació al barri de Casablanca (AHMSBL).