Memoràlia: El Cinematògraf Pathé

L’estiu de 1911, l’empresari Joan Bertran i Simó va demanar permís per construir en un solar de la Rambla (annex a Cal Pau, la fonda que regentava el seu pare) un local destinat a «espectáculos de cinematógrafo». El local fou inaugurat el diumenge 3 de setembre. En els seus inicis es va anomenar Cine Pathé i, més tard, Cine Popular. El cinema era una espaiosa sala de 9,3 x 15,2 metres, paral·lela a la Rambla, amb la pantalla -probablement la mateixa paret emblanquinada- a la banda de ponent. El públic seia en bancs mòbils, tot i que al darrere hi havia tres files de seients individuals considerats com de preferència.
No disposem de gaires dades sobre aquest cinema, però sabem que va funcionar durant deu anys, fins al 1922. Desconeixem el motiu del tancament, però l’any anterior l’Ateneu Santboià va adquirir una nova seu, Ca l’Amigant, i s’hi van començar a fer sessions estables de cinema.
L’existència d’una competència ferotge podria ser una de les causes del tancament. De fet, aquesta era la quarta sala de Sant Boi on es feia cinema de forma simultània. Poc després del tancament, s’enderrocà la meitat del local per fer-hi habitatges. Només va quedar un petit local que ha allotjat diversos negocis al llarg de 80 anys. La resta s’ha enderrocat –molt recentment- a l’espera de les obres d’edificació de l’angle de la Rambla amb la plaça de l’Ajuntament.

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Revista VIURE SANT BOI, juny de 2005)

Foto: Cartellera d’anuncis del ‘Cine Pathé’. Fons Valentí Escardívol de l'AHMSBL.