Memoràlia: Juny de 1936, s'acosta la tempesta

Des de les eleccions municipals de 1934, l’Ajuntament de Sant Boi estava en mans de la Lliga Regionalista. El febrer de 1936, però, les esquerres van guanyar les eleccions legislatives al Parlament de Madrid, i això va permetre que molts presos d’aquí fossin alliberats i els exiliats tornessin a casa. Tots ells havien estat víctimes de la repressió desfermada en fracassar el moviment revolucionari d’octubre de 1934.
Els regidors d’esquerra es van reintegrar a les tasques municipals. La situació aparentava normalitat, però una frase d’un d’ells, Baldiri Déu, sintetitza com eren les coses: “La processó corria per dins".
El juny de 1936, la Generalitat va suspendre del càrrec els regidors de la Lliga i va començar a processar-los per un presumpte delicte de malversació de cabals públics, a causa dels acords que havien pres sobre a la provisió d’aigua potable a la vila. En no haver prou substituts de la Lliga, el consistori va passar a ser controlat per l’esquerra nacionalista. Aquell procés va comportar l’aparició de noves tensions en l’àmbit local, que s’afegien a les existents arreu, tot just un mes abans de l’esclat de la Guerra Civil. Un nou i dramàtic enfrontament estava a les portes.


ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Revista VIURE SANT BOI, juny de 2006)

Imatge: Grup de joves a Can Jordana, l'estiu de 1936. Fons Jaume Vilà Tous (AHMSBL).