Memoràlia: La tràgica Festa Major de 1934

El 21 de maig era dilluns. A les nou del vespre, a l’altura del Molí Nou, dos trens topaven frontalment amb gran violència. El que baixava ho feia ple de passatge; l’altre era un comboi de mercaderies. Sant Boi celebrava el segon dia de Festa Major i molt de públic presenciava en aquell moment obres teatrals i líriques que foren suspeses tot just començaren a arribar les primeres notícies de la tragèdia.
Els veïns del Molí Nou i personal mèdic i religiós dels psiquiàtrics foren els primers a acudir a atendre els damnificats, enmig d’esfereïdors quadres de dolor i d’incertesa. El fet de ser de nit incrementava el dramatisme de la situació; les primeres impressions no eren gaire afalagadores. El sometent local es féu càrrec de la situació recuperant els passatgers que vagaven per la zona i conduint-los a diversos punts d’acollida i assistència.
Després de tota una nit d’intensos treballs es va poder fer un primer balanç: 13 morts (11 homes, una dona i un infant) i un centenar llarg de ferits de tota consideració. Les persones afectades eren, majoritàriament, veïnes de la comarca i de Barcelona. La Festa Major quedava definitivament suspesa. La participació de la població santboiana als funerals fou multitudinària.

Arxiu Històric Municipal
(Revista VIURE SANT BOI, maig de 2006)



Foto: Comitiva dels homes al funeral per les víctimes de l'accident ferroviari. Fons Jaume Vilà Tous (AHMSBL)