Un hotel històric

Clip_105 Aquest mes de maig va tenir lloc un sopar per celebrar oficialment el 50è aniversari de l’hotel El Castell. Fa mig segle que la família Bertran gestiona aquest edifici del nucli antic, tot i que la reforma de les seves velles estructures no va estar llesta per obrir les portes al públic fins al 1962.
La història del castell de Sant Boi es remunta, però, molts segles enrere. Les primeres notícies que en tenim daten del segle X. Els documents en parlen com a “alchalae” (‘alcalà’ vol dir ‘castell’ en àrab). Potser el van bastir, durant el setge de Barcelona, les tropes del rei franc Lluís el Pietós (801).
El castell de Sant Boi no tenia gaire importància militar, però sí un valor estratègic de primer ordre, perquè s’hi podia controlar el nus de comunicacions del Llobregat. Alguns reis s’hi van estar durant un temps per aquest motiu, entre ells Alfons X el Savi.
Del segle XIII al XIX el castell de Sant Boi va viure molts ensurts i va passar per múltiples mans: els comtes de Barcelona, els Lacera, el comte Jaume d’Urgell, els Torrelles, la família Cardona, els marquesos de Vilasor, els de Santa Cruz...
A la segona meitat del segle XIX, la família Ramon va transformar les runes de l’edifici, molt malmès per les destrosses militars, en una magnífica residència d’estiueig.
La família Bertran va accedir a la propietat aproximadament un segle després i, encara avui,
l’administra com a hotel.
Arxiu Històric Municipal
Publicat a la revista municipal VIURE SANT BOI, el juliol de 2008.

Imatge: Foto aèria de l’hotel El Castell, al barri antic de Sant Boi