Exposició: “Pirates a la Mediterrània”

Al llarg de la història i fins als nostres dies, la navegació i la pirateria han estat vinculades íntimament. A qualsevol mar on s’hagin produït intercanvis comercials s’ha donat aquest fenomen, d’implicacions polítiques, econòmiques, socials i fins i tot ètiques.
La pirateria pot definir-se de manera senzilla: els actes que a terra s’anomenen pillatge i robatori, al mar reben el nom de pirateria. Si els cometen els qui s’emparen en el dret de represàlia, s’ha de parlar, en canvi, de cors i de corsarisme. Aquesta activitat és una forma de guerra amb autorització atorgada pel poder mitjançant la patent de cors, que permetia perseguir vaixells enemics i apoderar-se de les riqueses que transportessin. Però, encara que l’activitat no ha variat al llarg de la història, sí han canviat els mètodes, les armes, les implicacions socioeconòmiques i fins i tot la consideració moral del pirata.
Els fenòmens de la pirateria i del corsarisme han representat un paper important en la història de Catalunya, condicionant en certs moments la política, les activitats econòmiques, el poblament de la costa, etc. També ha deixat la seva empremta en la memòria popular a través de llegendes i tradicions.
També podreu conèixer un curiós “pirata” santboià, En Joan de Torrelles, senyor del Castell de Sant Boi a mitjan segle XV i que va recórrer a aquestes pràctiques violentes en defensa d’uns drets i privilegis que creia amenaçats.
Una història poc coneguda que cal recordar i que aquesta exposició, produïda pel Museu Marítim de Barcelona, us permetrà de conèixer. Us hi esperem.
Inauguració:
     Diumenge, 28 de juny de 2009, a les 12 h. al Museu de Sant Boi (Can Torrents)
Durada:
     Fins el diumenge 20 de setembre de 2009.

1 comentari:

Joan Vendrell i Campmany ha dit...

No em deixaré perdre aquesta exposició, que sense cap mena de dubte, ha de resultar molt interessant. De ben petits, les histories de pirates, expicades pels nostres avis al costat del caliu de la llar de foc, han estat episodis de la nostra infantesa que sempre portarem en el record. I de més grandets, la novela de Robert Louis Stevenson "La isla del tesoro" va acabar de fer el pes.
Gracies Carles, per fer-m'ho saber.