LVDI RVBRICATI MMXI (dissabte 4 i diumenge 5 de juny)



Ens plau anunciar-vos que, un cop més, Sant Boi viurà la seva festa romana, els “LVDI RVBRICATI” i que enguany incorporen un espai recuperat: Can Barraquer, seu del Nou Museu de Sant Boi de Llobregat. Aquesta nova edició tindrà, com a tema central, el món simbòlic de les muses, per la qual cosa l’attrezzo i d’altres elements ornamentals aniran en relacionats amb aquestes. Membres del grup de reconstrucció històrica EVOCATI aportaran les seves actuacions per tal de donar un major dinamisme a l’esdeveniment i ARMILLUM contribuirà a crear ambient amb la presència de la seva botiga de reproduccions romanes.
Ludi-Flyer
Activitats i tallers:
Les activitats i tallers d’enguany, adreçades a tot tipus de públics, explicaran el paper de les muses i les arts i d’altres activitats humanes, per elles inspirades, i que tenen com a base de desenvolupament, l’aprenentatge, la recreació i l’aproximació històrica.
Indumenta. Taller d’aproximació al món de la indumentària romana.
Terpsícore. ens proporcionarà el delit de la dansa i la música en la qual podrem participar.
Les àmfores de Iulius Anicetus. Abans de que en aquest espai hi hagués piscines, en Iulius devia fabricar en aquest mateix indret les seves àmfores per tal de comercialitzar el afamat vi de la Laietània. En aquest taller ajudarem a en Iulius a fabricar i omplir de vi una d’aquestes àmfores que encara es poden veure avui dia en aquest espai termal.
Clío. Fabulae Musae. La musa de la història amb els seus ajudants ens explicaràn un munt d’històries èpiques i més quotidianes.
Erato, la poesia amatòria. Aquesta musa amorosa va ser la inspiradora de la poesia amatòria, com la del poeta Ovidi. Podrem escriure com si fossin els seus i les seves deixebles, una bonica frase llatina a sobre d’un pergamí utilitzant un veritable càlam.
Musarum munera. A les muses s’acostumava a oferir sacrificis senzills, sense vi, amb aigua, llet i mel. En aquest espai prepararem la ofrena (munnus) pel temple, tot i que abans la podrem degustar acompanyánt-la de pa.
DSC_5049

Musa creare. Per honorar a les muses fabricarem una estatueta que portarà els atributs de la que sigui la nostra més estimada.
Urania, l’astronomia. Aquesta va ser la musa de la poesia didàctica, però també de l’astronomia. Ella ens mostrarà com es pot conèixer l’univers i les constel·lacions.
Museion, el temple de les muses. El Museion (en grec Μουσεῖον) o Museu d'Alexandria, era un temple dedicat a les Muses que formava part de la Biblioteca d'Alexandria. Aquest primer Museion comptava amb diverses sales al servei dels erudits i savis, a més de la zona d'allotjament i menjador. Al Museion es recopilaven, classificaven i comentaven escrits. La seva funció s'estenia a l'ensenyament i investigació, encara que no estava oberta al públic, sinó només a uns pocs privilegiats. Segons relata el geògraf Estrabó, que el va visitar a finals del segle I a. C.
Romanorum Ludi . Nens i grans podran participar del joc romà.
Campament romà. Un petit campament amb botiga de pell del grup Evocati permetrà al visitant de conèixer aspecte de la vida militar en campanya i podrà fer pràctiques de llançament de javelina.
A les Termes Romanes es podrà conèixer el món de Ivlivs Anicetvs, mitjançant un tallder desenvolupat al mateix indret en el qual es confegien aquests envasos. L’activitat estarà conduïda per l’espai de narració de la musa Clio.

* * *

També volem anunciar-vos la celebració d’una nova edició del “GVSTUM ROMÀ A LA RIBA DEL LLOBREGAT” i que serà la nit del dissabte 4 de juny, a partir de les 21 hores i al nou espai de Can Barraquer (MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT). Aquesta activitat està organitzada per l’associació local de restauradors DEGUSTA amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

cartell rubricati 2011
MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT