Fa cent anys: una làpida per a la Rambla Casanova.

     El febrer de 1913, Sant Boi redescobria la figura de Rafael Casanova i, amb una certa eufòria, s’endegaven tota una sèrie d’iniciatives, a les portes del bicentenari 1714-1914, entre les que volem destacar el canvi de nom de la Rambla que, de Maluquer, va passar a anomenar-se de Casanova (abril de 1913).

     Aquell canvi, aplaudit per una àmplia majoria social santboiana, va anar seguit d’una nova iniciativa popular, encapçalada novament pels membres de la UNR, i que tot seguit va ser comunicada al consistori santboià. La sessió plenària del dia 1 de juny de 1913 recull la següent anotació:

      "De un oficio del Sr. Presidente de la Unión Nacionalista Radical comunicando el acuerdo del “Consell Directiu” de abrir una suscripción para construir una artística làpida con el nombre de Rafael de Casanova para ser colocada en la Rambla de esta villa, destinada a perpetuar la memoria del heroico defensor de Cataluña y comunicando los detalles para la ejecución del proyecto. En su vista el Ayuntamiento acuerda; Haberse enterado con viva satisfacción de la iniciativa de la Unión Nacionalista Radical, cuyo acuerdo acepta integramente y con entusiasmo esta Corporación y  encabezar la suscripción con 50 pesetas sintiendo que la penuria de la Hacienda municipal no permite destinar mayor suma".

Arxiu Històric Municipal