Informacions i agenda (març de 2014)

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

INFORMACIONS:

- Divendres, 21 de febrer, els diversos espais del Museu de Sant Boi van ser ben present a la jornada de familiarització “fam trip”, adreçada a agents econòmics, en tant que un dels principals atractius turístics locals. Vídeo de la jornada.

- Divendres 21 i dissabte 22 de febrer va tenir lloc a l’antiga Universitat de Cervera el Congrés "Després de les Noves Plantes. canvis i continuïtats a les terres de parla catalana". L’historiador Carles Serret, responsable de l’Arxiu Històric Municipal, hi va presentar de forma conjunta amb l’historiador Roger Mirabent, la comunicació "EL FONS BARRAQUER DE L’ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA. 700 ANYS DE GENEALOGIA I PATRIMONI".

- Dijous, 20 de febrer, el Museu de Sant Boi va acollir la presentació del llibre "Barcino II. Marques i terrisseries d'àmfores al Baix Llobregat". Una edició de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica que s'emmarca dintre dels treballs de la Union Acadèmique Internationale - Corpus internationale des timbres amphoriques. L’acte va comptar amb les intervencions dels senyors Jaume Bosch (Alcalde de Sant Boi de Llobregat), Jaume de Puig (Institut d'Estudis Catalans), Josep Gómez (Institut Català d'Arqueologia Clàssica), José Remesal (Catedràtic de la UB), Josep Guitart (Catedràtic de la UAB) i Cèsar Carreras (Professor de la UAB). Reportatge fotogràfic.


- La Torre de Benviure, objecte d’atenció per diversos blocs: enllaç 1, enllaç 2 i enllaç 3.

- L’Arxiu Històric Municipal està d’enhorabona. Acaba d’ingressar els fons històrics (uns 1500 documents) de l’antiga “Impremta Llobregat”, a dia d’avui la indústria més antiga de la nostra població).

- Fa cent anys: La fi de la indústria elèctrica local.

 

AGENDA:







2014-03 Roc Benviure

ROC BENVIURE,

UN SOLDAT ATRAPAT EN EL TEMPS …

(Diumenge, 2 de març, a les 11’30 h.)

Roc, un guerrer que es va quedar atrapat en el segle X, ens explica –cada primer diumenge de mes- perquè es va construir aquesta torre, què hi havia als diferents pisos, quines armes guardava, quins reis catalans la van visitar, ... i un munt de coses que segurament no sabreu ... fins hi tot farem un passeig pels voltants i ens mostrarà els seus camins secrets.

Museu de Sant Boi – Torre de Benviure

Activitat gratuïta. No cal inscripció prèvia.

* * *







Xerrada Dona

OLYMPE DE GOUGES I LA DECLARACIÓ

DELS DRETS DE LA DONA I LA CIUTADANIA

(Dijous, 13 de març, a les 19’30 h.)

La Maria Jordana, historiadora de Sant Boi, especialista en la perspectiva de gènere, ens convida a conèixer les protagonistes de la Revolució Francesa i la seva contraproposta a la sexista Declaració dels Drets de l’Home i el Ciutadà (1789): la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana, d’Olympe de Gouges, del 1791.

Museu de Sant Boi – Can Barraquer

Activitat gratuïta. No cal inscripció prèvia.

* * *





Visita expo

LA DONA AL SEGLE XVIII

(Diumenge, 16 de març, a les 11’30 h.)

Visita guiada a càrrec de la historiadora Maria-Lledó Barreda i Casanova, directora del Museu i comissària de l'exposició “Sant Boi al segle XVIII”. La visita, pensada pel públic familiar, ens endinsarà en la vida de les dones i el paper que van jugar en aquest moment clau de la nostre història.

Museu de Sant Boi – Can Barraquer

Cal inscripció prèvia

(936351250 o museusantboi@gmail.com)

Activitat recomanada a partir dels 8 anys.

Preu: 2 € (inclou l’entrada a tots els espais del Museu), amb descomptes del 50 %. Gratuït per jubilats, aturats, menors de 12 anys i ICOM.

* * *

 

EXPOSICIONS:




cartell-expo-sXVIII-PETIT-680x899

SANT BOI AL SEGLE XVIII. UN SEGLE D’ENTREGUERRES

Us presentem una nova producció pròpia, emmarcada dintre de la commemoració del Tricentenari 1714-2014 que ens acosta al segle XVIII des dels més diversos àmbits (política, economia, societat, tècnica, territori, urbanisme, …). Com bé sabeu, el nostre Museu, està allotjat a la casa pairal de la família Bosch (l’actual Can Barraquer) i on va viure i morir Rafael Casanova i Comes, el darrer Conseller en Cap de la ciutat de Barcelona (1713-1714) i a qui tenim dedicada una exposició permanent que, al llarg d’un any, es veurà complementada per aquest nou treball que avui us presentem.

Reportatge inaugural - Vídeo promocional

Introducció al Sant Boi del segle XVIII

Respostes al qüestionari de Zamora (1789)

Al Museu de Sant Boi – Can Barraquer

Fins l’octubre de 2014

* * *




2013-05 De natura muliebri

DE NATURA MULIEBRI
LA SALUT DE LA DONA ROMANA

Una producció pròpia del Museu de Sant Boi per tal d’endinsar-nos en l’època romana i descobrir com la funció de la dona estava gairebé centrada en la seva funció reproductora, i com a partir d’uns pocs estudis anatòmics i algunes teories filosòfiques i mèdiques, es va transmetre una visió de la dona com ésser malaltís i feble, diferent de l’home.

Al Museu de Sant Boi – Termes Romanes

Fins desembre de 2014

* * *

Serveis tècnics:

Carrer Hospital, 9 (Can Torrents). 08830 - Sant Boi de Llobregat

Telèfon: 936.351.200 (Museu, ext. 463 – Arxiu Històric, ext. 158)

museusantboi@gmail.com   -   ahmsbl@gmail.com

Serveis online:

WEB DEL MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

WEB DE L’ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

BLOC: HISTÒRIA I PATRIMONI

CANAL YOUTUBE

També som presents a les Xarxes Socials

PÀGINA FACEBOOK DEL MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

PÀGINA FACEBOOK DE L’ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI

1714-Logo-Museu