Informacions i agenda (novembre de 2014)

 
MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

INFORMACIONS DEL MES D’OCTUBRE:

- Dissabte 18 d'octubre se celebrava, a Gavà, la "VII Trobada de Centres d'Estudis i Estudiosos d'Eramprunyà" i que, enguany, ha estat dedicada a l'aigua: des de la toponimia, als aiguats i rierades, passant per restes arqueològiques, economia agrària i l'abastament -com a servei públic- a les nostres poblacions. Una miscel·lània de propostes que ens permeten avançar en el coneixement comarcal. Des de Sant Boi s'han aportat dos treballs:
* "La construcció d’una sínia a sant Boi de Llobregat (1786-1787)" a càrrec de l'historiador Roger Mirabent Zenón (amb la col·laboració de l'Arxiu Històric Municipal i del Museu de Sant Boi de Llobregat).
* "L’assentament rural de Can Tutusaus (Sant Boi de Llobregat - Baix Llobregat)" de l'arqueòloga Josefa Huertas Arroyo (amb la col·laboració del Museu de Sant Boi).
Podeu accedir als "esborranys" des de:
http://centredestudis.gava.ppe.entitats.diba.cat/wp-content/uploads/sites/10/2014/10/Actes-VII-Trobada-Eramprunya-2014-2cares.pdf

-  Continuant amb les activitats vinculades a la commemoració del “Tricentenari 1714-2014”, el passat 18 d’octubre,  l’historiador Carles Serret i Bernús (director de l’Arxiu Històric Municipal) va participar, a Moià, amb una de les ponències de la jornada “Rafael Casanova, la construcció d’un símbol”, organitzada per l’Associació Cultural “Modilianum”.

- L’Arxiu Històric Municipal ha fet una nova aportació, relativa a una forta crisi econòmica, dintre de la sèrie “Fa cent anys” i que podeu seguir des del següent enllaç. També des de l’AHM s’ha col·laborat a l’exposició "CORNELLÀ DE LLOBREGAT 1714. UN MUNICIPI BARCELONÍ EN LA CRUÏLLA DE DOS SEGLES" (inaugurada el diumenge 26 d’octubre), tot aportant material fotogràfic i el prèstec temporal d'un document excepcional, el llibre santboià del "Cadastre" (1716-1720) i que està identificat, al llom, amb un expressiu "l'Ascurabutxacas" ...
Podeu saber una mica més d'aquest llibre, que s'ha pogut veure enguany a l'exposició organitzada pel Museu de Sant Boi, des d'aquest àlbum.

* * * * *

ACTIVITATS PEL MES DE NOVEMBRE:

2014-11 Roc Benviure  

ROC BENVIURE, UN GUERRER ATRAPAT EN EL TEMPS

(Diumenge, 2 de novembre, a les 11’30 h.)

Museu de Sant Boi – Torre de Benviure

Activitat gratuïta.

No cal inscripció prèvia.

     
Delta D Dones  

LA DONA ROMANA
(Diumenge, 16 de novembre, a les 11’30 h.)

Nova visita comentada dintre del programa “DELTA AMB ‘D’ DE DONES”.

Museu de Sant Boi
( Termes Romanes – Can Barraquer)

Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia (abans del dijous 13) al telèfon 93.635.12.50 o adreçant-se a museusantboi@gmail.com


EXPOSICIONS TEMPORALS:

Expo Can Barraquer  

CATALUNYA I LA GUERRA DE SUCCESSIÓ

(1702 - 1714)

A la tardor del 1707, les tropes borbòniques que havien conquerit els regnes de València i d’Aragó es van fer fortes a les comarques occidentals de Catalunya i van ocupar Lleida. Aquests fets van ser una conseqüència directa de la derrota aliada a la batalla d’Almansa, el 25 d’abril. Amb aquesta exposició del Museu d'Història de Catalunya, podreu conèixer com es van produir els fets de 1714 així com les seves conseqüències.

Museu de Sant Boi – Can Barraquer

Des del 4 de desembre de 2014

Fins el març de 2015

     

2013-05 De natura muliebri

 

DE NATURA MULIEBRI
LA SALUT DE LA DONA ROMANA

Una producció pròpia del Museu de Sant Boi per tal d’endinsar-nos en l’època romana i descobrir com la funció de la dona estava gairebé centrada en la seva funció reproductora, i com a partir d’uns pocs estudis anatòmics i algunes teories filosòfiques i mèdiques, es va transmetre una visió de la dona com ésser malaltís i feble, diferent de l’home.

Museu de Sant Boi – Termes Romanes

 

Serveis tècnics:

Carrer Hospital, 9 (Can Torrents). 08830 - Sant Boi de Llobregat

Telèfon: 936.351.200 (Museu, ext. 463 – Arxiu Històric, ext. 158)

museusantboi@gmail.com   -   ahmsbl@gmail.com


Serveis online:

WEB DEL MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

WEB DE L’ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

BLOC: HISTÒRIA I PATRIMONI

CANAL YOUTUBE

INSTAGRAM

També som presents a les Xarxes Socials

PÀGINA FACEBOOK DEL MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

PÀGINA FACEBOOK DE L’ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI

1714-Logo-Museu