TOT CATALUNYA, PRESENT A SANT BOI (Vida Samboyana, setembre de 1976)



            Èxit total era el comentari final que sentia arreu de Sant Boi, mentre la gent allí reunida anava marxant pels carrers cap a l’estació o cap als aparcaments dels cotxes. La gent del poble estaven també entusiasmats per l’èxit de la celebració de la Diada de l’onze de setembre en la seva pròpia vila. La plaça de Catalunya s’omplí de gom a gom, i hom creu que foren cent mil les persones que l’omplien juntament amb els que hi havia en els carrers que hi menaven.

            L’acte començà a un quart de sis de la tarda, quan la “speaker”, l’artista Maria Josep Arenós, demanà un minut de silenci per tots els qui han mort per la llibertat, i per l’última víctima, J. M. Zabala. Després –mentre encara arribaven riuades de gent- inicià el torn d’intervencions Miquel Roca Junyent, seguit per Octavi Saltor i Jordi Carbonell.

            El gran míting unitari de l’onze de setembre es va cloure amb el cant d’”Els Segadors”, dirigit per Oriol Martorell des de la tarima. El retorn de Sant Boi fou també impressionant.

“LA NOSTRA FORÇA ÉS I SERÀ TRIOMFANT”

“Ofegueu el que pugui dividir i tota intenció de partidisme”


https://www.facebook.com/ahmsbl/videos/1103966223021129/



            Ahir, l’honorable senyor Tarradellas, president de la Generalitat de Catalunya, adreçà als catalans, en commemoració de l’Onze de Setembre, el missatge següent:

            “Ciutadans de Catalunya:
            Si avui no podem commemorar la diada de l’Onze de Setembre com nosaltres voldríem. Si avui sentim més que mai el dolor de la nostra manca de llibertat. Si avui no oblidem els nostres empresonats i perseguits. Si avui som conscients del que representa la nostra fidelitat a Catalunya. Si estem ben units i som dignes del nostre poble, la victòria que obtindrem serà esclatant.
            No en dubteu, la nostra força és i serà sempre triomfant si posem la fervorosa voluntat de complir amb els nostres deures envers Catalunya.
            És per això que us demano ben fervorosament que ofegueu el que ens pugui dividir i tota intenció de partidisme, car no ha arribat encara el moment de fer-ho.
            Ara com ara, pensem solament en l’obligació que tenim de constituir una Catalunya que gaudeixi de llibertat, de benestar i de pau. Sense deixar, però, de lluitar, si cal, perquè tots els altres pobles d’Espanya retrobin també la llibertat per tal que puguin viure tan bé con els plagui.
            Davant la situació en què ens trobem, i del nostre futur, dissortadament no massa afalagador tant en l’ordre polític com en l’econòmic, crec que tot el que no sigui tenir-ho present i lluitar amb intel·ligència i sense complexes és un greu error que pot ésser dramàtic al nostre país.
            És per això que amb la nostra conducta de cada dia cal ésser exigent i, per tant, no deixar-nos emportar per promeses fal·lacioses i per il·lusions, per respectables que siguin, si aquestes no estan arrelades profundament a la nostra terra.
            Fem que el nostre poble tingui tothora la imatge que reflecteix la seva resolta voluntat de governar-se tal com nosaltres ho entenem, que vol dir aportar a la nostra vida nacional la llibertat, el progrés i la justícia social.
            Ciutadans de Catalunya, no oblidem tampoc que avui, la Diada de l’Onze de Setembre, representa la nostra irreversible determinació de fer tots els sacrificis que calgui per tal que la Generalitat de Catalunya reneixi més forta i esplendorosa que mai.
            Visca Catalunya. – Josep Tarradellas, president de la Generalitat de Catalunya.”

Article sense signar



Publicat: A VIDA SAMBOYANA (número 250, setembre de 1976, pàgina 3).