Memoràlia: 1976 - Un concert d'homenatge

La coral Polifónica Canaria i l’orfeó polonès Warszawski Chor Miedzyuczelnizny van actuar al Palau de Marianao el 6 de setembre de 1976, amb motiu de la celebració del XII Dia Internacional de Cant Coral. Hi havia molt de públic. Abans de l’actuació, un disc va emetre els acords i les estrofes de l’himne nacional de Veneçuela. La bandera d’aquest país ocupava un lloc preferent a la tarima. Al seu peu, uns rams de roses i dos instruments clàssics d’aquell país. Un impressionant minut de silenci i el lliurament d’una placa a la cònsol de Veneçuela a Barcelona van posar el punt final a aquell senzill i sincer acte d’homenatge.
Tres dies abans, a l’illa Terceira (Açores), un avió militar –del tipus Hercules C-130– s’havia estavellat en mig d’una impressionant tempesta. Hi perdé la vida tot el passatge, 68 persones. 52 d’elles eren components de l’Orfeó de la Universitat Central de Caracas que venien de gira a la península i que havien d’actuar a Sant Boi aquell 6 de setembre. El disc que s’escoltà era una gravació en què havien intervingut bona part de les persones desaparegudes.
Al llibre d’actes de la Comissió Municipal Permanent del nostre municipi ha quedat enregistrat,
per sempre, el sentiment de dolor per una tragèdia que, encara avui, és viscuda de forma molt especial per part del poble veneçolà.

Arxiu Històric Municipal
(Revista VIURE SANT BOI, maig de 2008)


Foto: Funeral multitudinari, a la Universitat Central de Caracas, pels membres del seu orfeó.
Ampliació del tema central de la notícia a: