Construint el Museu: Un brodat d'aprenentatge

Clip_102 Material: Tèxtil (lli i fil)
Dimensions: 30x40 cm
Cronologia: 1897
Donació de: Manuela Díaz (2001)
L’acció de brodar, com a evolució estètica de cosir, és una disciplina que ens transporta a dates molt llunyanes en la nostra evolució cultural i social, fins quan cadascú s’havia de confeccionar els vestits i complements, abans de l’especialització del treball. Ara bé, aquest objecte tenia una altra vocació: ajudar en la formació de les dones d’un cert nivell benestant per confeccionar l'aixovar que aportarien al matrimoni.
L'exercici de brodar també ens remet a una altra funció socialitzadora, el paper desenvolupat per moltes cosidores locals com a veritables 'mestres alfabetitzadores' de les joves setcentistes i vuitcentistes. Identificar les lletres de l’alfabet, brodar el seu nom, dibuixar els motius, comptar les passades..
MUSEU DE SANT BOI
(Revista VIURE SANT BOI, novembre de 2001)
Nota: S'ha rectificat la font de procedència. La donant va recuperar aquesta peça de la casa natal de la família Martí - Vilà, d'on provenia, entre d'altres, l'antic cronista de la vila.

1 comentari:

elmarge ha dit...

Felicitats a tot l'equip del Museu de Sant Boi per aquests 10 anys d'excel·lent feina en la recerca i divulgació històrica i arqueològica.
Felicitats Gregori, Maria, Carles, Juanjo i Herminia.