Memoràlia: L'escola Joan Bardina, cent anys enrere

El mes de gener de 1966, el cronista local Carles Martí i Vilà explicava a la revista Vida Samboyana, amb el títol «Una festa digna de recordança», alguns records i detalls històrics sobre l’Escola Joan Bardina, de l’Ateneu Santboià, quan tot just se n’inauguraven unes noves instal·lacions.
Ell mateix n’havia estat alumne al començament del segle XX. Es nodria, doncs, dels propis records per dibuixar un breu panorama del centre educatiu, de l’entitat mare i de la vida escolar al Sant Boi de cent anys enrere.
Una escola que començava «amb una sala i una alcova» i que era considerada com una iniciativa agosarada, pròpia d’arrauxats i somiatruites i de dubtós futur.
Avui, cent anys més tard, tot i els greus problemes viscuts per l’Ateneu Santboià i per la mateixa escola, aquella iniciativa centenària, reformulada ja fa 40 anys, segueix obrint les portes cada dia a una munió de nenes i nens que, probablement, sense ser-ne conscients, mantenen els somnis d’aquelles generacions passades.


ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Revista VIURE SANT BOI, gener de 2006)


Foto: Les escoles de l’Ateneu Santboià, abans de la reforma de la dècada dels seixanta (Fons Jaume Vilà Tous de l'AHMSBL).