LUDI RUBRICATI MMXII (activitats i tallers)

La festa romana de Sant Boi de Llobregat ja és aquí, aquest dissabte i diumenge, el Museu acull una nova edició dels LUDI RUBRICATI.
L1
L2
Enguany tenen com a eix central el món de l’esclavate a l’antiga Roma. Les activitats que s’hi desenvoluparan, totes gratuïtes –i en paral·lel-, seran les següents.
Ornatrix, a càrrec d'Armillum. Taller d’aproximació al món de l’ornamentació personal. Armillum. Activitat iindicada per a tot tipus de públic.

Caeca. Una de les esclaves més estimades de la domus de Sant Boi era Caeca (cega). Caeca havia estat recollida al davant del temple de Pietas a Roma, a la columna lactaria pel seu amo, Iulius Anicetus, un comerciant d’àmfores. La va entregar a la seva dona, que era estèril. Ella es va adonar de seguida que la nena era cega, però li va agafar molta estimació. Caeca era una nena de gran sensibilitat i va aprendre moltes coses. Si veniu a casa seva, Caeca us ensenyarà com una persona cega pot dibuixar i fins i tot omplir un àmfora de vi fent servir tots els sentits, menys el de la vista. Activitat per a tots els públics.

Tene me ne fugia. (Vol dir, reteniu-me per a que no fugi). El llibert Sosibi està especialitzat en la fabricació de plaques per a penjar al coll dels esclaus:  Tene me ne fugia (.. et revoca me a(d)  domum et viventium in ara Iulii Anicetii, és a dir, agafeu-me si marxo i retorneu-me a casa  ,(a la casa) dels que viuen  a l’altar de Iluli Aniceti ( se suposa que és el seu amo).  Activitat per a tots els públics. La dona de Sosibi, Spes ajuda al seu home. Ella fabricarà algunes plaques per als nous esclaus.

Pistrinum. Primitiva, la esclava cuinera també en sap, de fer-hi pa. Ella ens ensenya a fer un pa alís, d’acord amb el costum més primitiu. Activitat per a tots els públics.

Molendinum. Els esclaus han de moldre el gra per fer el pa que hauran de menjar tota la gent que i ha a la domus. Activitat per a tots els públics.

Coronae. La lliberta Primula és una experta en l’art d’elaborar corones de flors i fulles.... Activitat per a tots els públics.

Domus in pars rustica. L’esclau i manobre Lucius Felix ens ajuda a fabricar una petita casa pels nous esclaus de la domus. Activitat per a tots els públics.

Ceres. Silvana Parvula, lliberta i per tant, antiga esclava, us ajudarà a preparar la imatge de la deesa per al vostre altar. Activitat per a tots els públics.

Paedagoga. Salomomila  és una esclava que va a arribar des de l’extrem de la mediterrània fins al costat del Rubricatum. Ella és una autèntica paedagoga que us pot ensenyar a escriure en dues llengües molt antigues: el llatí i l’hebreu, ja que aquesta era la seva pròpia llengua. Activitat per a tots els públics.

Romanorum Ludi. De la mà d’en Primus, tothom que vulgui podrà participar d’un joc romà. Activitat per a tots els públics.

Ars medica. L’esclava Fabiola ens mostra els secrets d’Esculapi. Activitat per a tots els públics.

Musivaria Antonina ens ajudarà a fabricar un petit mosaic, com el de les termes de la domus. Activitat per a tots els públics.

Bibliotheca. A l’antiga Roma els llibres es col·locaven en els plutei o en pegmata, dos tipus de prestatgeries, i més tard en els armaria. Era habitual que aquestes biblioteques es trobessin a casa dels romans rics. En la Rubricati Bibliotheca podreu trobar un munt de llibres per llegir al costat de les termes. Activitat per a tots els públics. Només dissabte tarda.

Graffitti, a càrrec de Torrents d’art. En aquest indret podreu realitzar el vostre propi grafitti, a la manera romana. Activitat per a tots els públics.
SERVITVS  INTER  ROMANOS. Evocati ens parlarà de la esclavitud a Roma.

També el grup de reconstrucció històrica Evocati, ens traslladarà  a la recreació de la vida al voltant d’un campament romà. En aquest indret coneixereu  i podreu participar de la vida militar en campanya. Aquest any ens presentarà com funcionava una venda d'esclaus.

ACTIVITATS GRATUÏTES, PER A TOTS ELS PÚBLICS
US HI ESPEREM !!!