L’aiguat de setembre de 1962

     En sessió del 3 d’octubre, el corresponent llibre d’Actes Municipals, recull la següent anotació:
     “Se acuerda unánimemente hacer constar en acta el sentimiento de la Corporación por la pérdida de vidas humanas como consecuencia del gran temporal de lluvias del próximo pasado día 25 de septiempre que afectó a varias localidades de esta Provincia que sufrieron el paso devastador de las aguas, con pérdidas cuantiosas de vidas humanas y otros daños materiales. Por este motivo el Sr. Alcalde, a l’igual que en otras poblaciones, el vecindadio immediatamente respondió con gran espíritu cívico, aportando grandes cantidades de géneros y de ropa que se entregaron a las poblaciones de Martorell y Cornellá, trayendo su óbolo a la suscripción abierta con esta finalidad para los damnificados por el expresado temporal de lluvias. También fueron muchas las ayudas personales recibidas en esta ocación debiendo citar en primer lugar las fuerzas de la Guardia Civil, Guardia Urbana, Guardia de Franco, empleados municipales y vecindario en general, por lo que da a todos las gracias por esta magnífica ayuda y apoyo de tanta significación en unos momentos tan angustiosos.”
     Aquest descomunal aiguat, del que aquesta propera nit s’acompleixen els 50 anys, va afectar la zona del Vallès Occidental (especialment les poblacions de Rubí, Sabadell i Terrassa) que va rebre unes pluges generalitzades amb més de 200 l/m2. El balanç de víctimes és corprenedor: uns 700 morts i 300 desapareguts. El desgavell urbanístic (construccions humils al mig de rieres i àrees inundables) i la corrupció política propiciaren la magnitud d’una tragèdia “anunciada” i que el règim es va encarregar de tapar, tant com va poder.
Copia de VS-1962-10 Última hora Estat en que va quedar la carretera de Sant Boi a Cornellà de Llobregat.
Fotografia apareguda a la revista “VIDA SAMBOYANA” (octubre de 1962).
     A Sant Boi l’impacte no va ser directe. Si que va patir i rebre les conseqüències de la crescuda del riu que, com era habitual, va arribar a inundar unes 300 hectàrees agrícoles, tot malmetent una gran quantitat de camps i collites (llegums i verdures, principalment i en menys proporció als arbres fruiters). També hi hagué desperfectes a la xarxa viària, perimètrica, però no així a nivell urbà –on l’afectació fou mínima- i no tenim notícies de cap afectació a persones.

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI DE LLOBREGAT