Els inicis del Centre de Formació Professional

      Un conveni entre l’Ajuntament i el Ministeri d’Educació i Ciència va permetre que, el curs 1975-76, comencés a funcionar a la ciutat una secció del Centreimage de Formació Professional de Badalona.
     Amb una mà davant i una mà darrere, tres professors van començar a impartir nou assignatures a un primer grup de 80 alumnes. Provisionalment, les classes es feien en antigues cambres del Palau de Marianao, que estava en condicions força precàries.
     El curs següent, 1976-77, la demanda de places es va disparar,
cosa que va fer necessari ocupar altres espais del vell edifici.
     El curs 1977-78 ja es van registrar 540 matriculacions. Es van incorporar noves especialitats i va caldre ocupar també, sense condicionar-lo gaire, el segon pis de l’antiga fàbrica Can Massallera.
     A la massificació, a la manca de maquinària i de força elèctrica per als tallers i a la cessió d’espai per a un parvulari se’ls va afegir un altre problema greu: la instal.lació d’una caserna de la Policia Nacional a les dependències del Palau de Marianao. La tasca docent i la tasca policial compartien espais. La lluita del centre, amb el suport de totes les forces polítiques i socials locals, fou infructuosa: el problema de la caserna fou irresoluble durant els anys que l’edifici va allotjar ensenyaments secundaris.
     Fins al curs 1981-82 no es va estrenar un nou centre, per a 1.200 alumnes, a Camps Blancs.
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Publicat a la revista municipal "VIURE SANT BOI", l'octubre de 2008)

Can Dubler: una fallida històrica

     image
     L’any 1974 es va viure amb incertesa el destí d’una de les empreses locals més emblemàtiques: Manufacturas Españolas Dubler, S.A. (popularment coneguda com Can Dubler o les sedes). Des de la inauguració l’any 1917, havia estat el gran motor de la industrialització de Sant Boi.
     En plena crisi del tèxtil, que ja havia acabat amb la Colònia Güell i amb Can Massallera, els treballadors de Can Dubler (prop de 600 famílies afectades) van ser literalment abandonats per la direcció i els propietaris del negoci, que vivien a l’estranger i no tenien cap intenció de passar maldecaps amb aquest afer.
     Davant de la pressió constant dels creditors, els treballadors mateixos van haver de recórrer -a la desesperada- a la sol·licitud de fallida voluntària per poder fer front als deutes amb el patrimoni de l’empresa i, amb els sobrants, intentar trobar vies de futur.
     En primera instància aquesta petició fou rebutjada, però després d’un recurs en un segon jutjat, finalment se’ls va donar la raó. La sentència tenia efectes retroactius des de gener de 1972 i comportà també la suspensió "in extremis" de la subhasta de la maquinària.
     A partir d’aquesta “fallida” històrica s’engegà un llarg procés de negociació que va permetre continuar el negoci, durant uns anys, amb una nova marca i model d’empresa: la Cooperativa Tèxtil Santboiana.
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL
(Publicat a la revista municipal "VIURE SANT BOI", novembre de 2008)

Exposició: "10 anys construint el Museu de Sant Boi de Llobregat"

Cartell1
Ens complau convidar-vos  a la inauguració d'aquesta exposició que fa un repàs exhaustiu a la tasca desenvolupada des del Museu, en aquests primers 10 anys d'existència.
Us mostrarem tant la nostra tasca externa, com la interna, projectes en curs i perspectives de futur. Tot un balanç de les actuacions de recuperació patrimonial i de la memòria històrica local.
Us esperem aquest diumenge, 23 de novembre i a les 12 hores, a Can Torrents (Carrer Hospital, 9).
Romandrà oberta fins el mes de març de 2009.