RECURSOS INFORMATIUS SOBRE HISTÒRIA I PATRIMONI LOCAL

Amigues, amics;
Hem posat a disposició del públic, a través de la xarxa social FACEBOOK, l'impressionant paquet de col·laboracions (189 articles) que, al llarg dels anys, hem anat fent a la revista municipal "VIURE SANT BOI". Hem d’informar-vos que, per accedir-ho, NO CAL que tingueu compte FACEBOOK, estan penjats en mode públic i són accessibles com els continguts de qualsevol altre web.
Com sabreu, ja eren accessibles des del web municipal (cercant-los un a un al número corresponent de la revista), però hem cregut que era molt important la seva agrupació i facilitar la tasca de localització, a més de permetre una visualització -en bloc- d'aquest important paquet de píndoles informatives.
2008-03 Vida
Hi podeu trobar:
- Construint el Museu de Sant Boi (29 col·laboracions).
- Memoràlia (103 col·laboracions i encara en curs).
- Vides santboianes (44 biografies).
- Vida santboiana (20 articles sobre equipaments i espais públics).
Desitgem que aquest esforç us agradi i, sobretot, que us sigui útil.

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT – ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI

LES INSCULTURES DEL MONTBAIG (Sant Ramon)

Les converses dels dijous ...
LES INSCULTURES DEL MONTBAIG A càrrec de Xavier Sánchez
A les muntanyes del Montbaig (Sant Ramon) s’han anat descobrint uns estranys forats excavats a les roques, de diferents mides i profunditats. El Xavi Sánchez ha realitzat un exhaustiu estudi de totes aquestes inscultures, les ha fotografiat, mesurat, estudiat, comparat i aquest dijous ens presenta els resultats i les diferents hipòtesis de treball.
MONTBAIG1
De quina època són aquestes estructures?
Per a què servien?
Qui les va fer? ...
Les respostes, aquest dijous, al Museu de Sant Boi de Llobregat.
Dia:     Dijous, 14 de juny de 2012 a les 19 h.
Lloc:    Can Barraquer (Carrer del Pont, 7).

LUDI RUBRICATI MMXII (activitats i tallers)

La festa romana de Sant Boi de Llobregat ja és aquí, aquest dissabte i diumenge, el Museu acull una nova edició dels LUDI RUBRICATI.
L1
L2
Enguany tenen com a eix central el món de l’esclavate a l’antiga Roma. Les activitats que s’hi desenvoluparan, totes gratuïtes –i en paral·lel-, seran les següents.
Ornatrix, a càrrec d'Armillum. Taller d’aproximació al món de l’ornamentació personal. Armillum. Activitat iindicada per a tot tipus de públic.

Caeca. Una de les esclaves més estimades de la domus de Sant Boi era Caeca (cega). Caeca havia estat recollida al davant del temple de Pietas a Roma, a la columna lactaria pel seu amo, Iulius Anicetus, un comerciant d’àmfores. La va entregar a la seva dona, que era estèril. Ella es va adonar de seguida que la nena era cega, però li va agafar molta estimació. Caeca era una nena de gran sensibilitat i va aprendre moltes coses. Si veniu a casa seva, Caeca us ensenyarà com una persona cega pot dibuixar i fins i tot omplir un àmfora de vi fent servir tots els sentits, menys el de la vista. Activitat per a tots els públics.

Tene me ne fugia. (Vol dir, reteniu-me per a que no fugi). El llibert Sosibi està especialitzat en la fabricació de plaques per a penjar al coll dels esclaus:  Tene me ne fugia (.. et revoca me a(d)  domum et viventium in ara Iulii Anicetii, és a dir, agafeu-me si marxo i retorneu-me a casa  ,(a la casa) dels que viuen  a l’altar de Iluli Aniceti ( se suposa que és el seu amo).  Activitat per a tots els públics. La dona de Sosibi, Spes ajuda al seu home. Ella fabricarà algunes plaques per als nous esclaus.

Pistrinum. Primitiva, la esclava cuinera també en sap, de fer-hi pa. Ella ens ensenya a fer un pa alís, d’acord amb el costum més primitiu. Activitat per a tots els públics.

Molendinum. Els esclaus han de moldre el gra per fer el pa que hauran de menjar tota la gent que i ha a la domus. Activitat per a tots els públics.

Coronae. La lliberta Primula és una experta en l’art d’elaborar corones de flors i fulles.... Activitat per a tots els públics.

Domus in pars rustica. L’esclau i manobre Lucius Felix ens ajuda a fabricar una petita casa pels nous esclaus de la domus. Activitat per a tots els públics.

Ceres. Silvana Parvula, lliberta i per tant, antiga esclava, us ajudarà a preparar la imatge de la deesa per al vostre altar. Activitat per a tots els públics.

Paedagoga. Salomomila  és una esclava que va a arribar des de l’extrem de la mediterrània fins al costat del Rubricatum. Ella és una autèntica paedagoga que us pot ensenyar a escriure en dues llengües molt antigues: el llatí i l’hebreu, ja que aquesta era la seva pròpia llengua. Activitat per a tots els públics.

Romanorum Ludi. De la mà d’en Primus, tothom que vulgui podrà participar d’un joc romà. Activitat per a tots els públics.

Ars medica. L’esclava Fabiola ens mostra els secrets d’Esculapi. Activitat per a tots els públics.

Musivaria Antonina ens ajudarà a fabricar un petit mosaic, com el de les termes de la domus. Activitat per a tots els públics.

Bibliotheca. A l’antiga Roma els llibres es col·locaven en els plutei o en pegmata, dos tipus de prestatgeries, i més tard en els armaria. Era habitual que aquestes biblioteques es trobessin a casa dels romans rics. En la Rubricati Bibliotheca podreu trobar un munt de llibres per llegir al costat de les termes. Activitat per a tots els públics. Només dissabte tarda.

Graffitti, a càrrec de Torrents d’art. En aquest indret podreu realitzar el vostre propi grafitti, a la manera romana. Activitat per a tots els públics.
SERVITVS  INTER  ROMANOS. Evocati ens parlarà de la esclavitud a Roma.

També el grup de reconstrucció històrica Evocati, ens traslladarà  a la recreació de la vida al voltant d’un campament romà. En aquest indret coneixereu  i podreu participar de la vida militar en campanya. Aquest any ens presentarà com funcionava una venda d'esclaus.

ACTIVITATS GRATUÏTES, PER A TOTS ELS PÚBLICS
US HI ESPEREM !!!

Com es vestien els nens i les nenes romanes?

 

150_ac_Louvre
El nens diuen una túnica curta, que subjectaven amb un cinturó. Era confeccionada amb llana o bé amb lli. Al damunt de la túnica portaven la toga praetexta, que canviaven per la toga viril al complir disset anys. Els fills de casa bona, és a dir, els hereus de les cases benestants de Roma, portaven al coll un medalló que s’obria, dins del qual hi portaven uns amulets anomenats bul·la.
Escultura nena i colom
Les nenes portaven vestits similars als de les dones, tant sols canvien els pentinats, que són més senzills. Podeu veure diverses mostres al vídeo-recull dels treballs del “Taller de Pentinats Romans” desenvolupat, al Museu de Sant Boi de Llobregat, el 15 de maig de 2011.