Des de l’inici de la guerra, i a mesura que anaven ocupant nous territoris, el bàndol guanyador va engegar un sistema de control col·lectiu (amb una més que evident voluntat de revenja) que pretenia neutralitzar a totes aquelles persones considerades contràries al règim sorgit de la victòria feixista.
La repressió no només va afectar a persones destacades per la seva militància política o pel seu paper en la societat civil republicana, sinó a la totalitat de la població: des dels soldats de lleva, fins als familiars dels morts al front.
En tot aquell sistema, inspirat en models nazis, els Ajuntaments van jugar un paper destacat a partir de les Comissions Municipals de Depuració i del sistema dels avals. El treball d’aquestes comissions i la informació que obtenien fou determinant alhora de decidir, en molts casos, el destí de nombrosos imputats: execucions, empresonaments, desterraments, incautacions de bens, depuracions de funcionaris, ...
Els avals eren uns documents que certificaven el comportament polític d’abans i durant el conflicte bèl·lic, tot recollint dades significatives de suport o de denúncia contra l’objectiu perseguit: des d’una oferta de treball, un canvi de residència, la matriculació a un centre escolar o universitari, la depuració d’organismes i empreses públiques, la consecució d’un destí o una pròrroga al Servei Militar o bé el suport necessari per assolir l’alliberament de presoners o el retorn dels exiliats. Els avals més preuats eren aquells que anaven signats per personalitats manifestament conservadores, militars, religiosos i/o falangistes.
En el cas de Sant Boi, un cop obtinguts els avals (generalment amb dos signataris), se sol·licitava una certificació a la Comissió Municipal de Depuració que, tot sovint, anava acompanyada d’informes redactats per investigadors locals que depenien de la Comissió Gestora de l’Ajuntament.
A l’Arxiu Històric Municipal custodiem milers d’aquests documents que aporten informació -molt valuosa- per a l’estudi del període.
Grau d’acceptació del nou règim en els soldats de les lleves de 1936 a 1941 (mostra de 259 individus):
Afectes | 89 | 34,36 % |
Desafectes | 59 | 22,78 % |
Indiferents | 111 | 42,86 % |
NOTA EDITORIAL: Textos presentats a l’exposició “San Baudilio, 1939-1950. El primer franquisme” i que tancava la trilogia “Testimoni d’un poble” dedicada al període 1931-1950. La trilogia d’exposicions fou produïda pel Museu de Sant Boi de Llobregat, tenint com a comissari a l’historiador Carles Serret i Bernús, i va poder veure’s entre els anys 2006 i 2007.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada