LA FIRA DE LA CANDELERA

Article de Carles Martí i Vilà (1898-1987), publicat el mes de juliol de 1975.

I

     A les dues de la matinada, que no clarejava encara, els hostalers, els que tenien fondes o tavernes, es llevaven a veure el temps que feia. Si plovia se’n tornaven al llit. Si estava núvol miraven i remiraven, pesaven i sospesaven les probabilitats de pluja ... Si es veia l’estrellat i s’anunciava un dia esplèndid, començaven la matança d’aviram i de conills i els preparatius pels esmorzars i dinars, berenades i ressopons dels incomptables visitants i firaires que acudirien a Molins de Rei per la diada de la Candelera.

     Bon goig en tenien d’estar previnguts. Carrers mullats, calaixos eixuts, i si la pluja destorbava l’allau de forasters que de totes bandes compareixien a la fira, s’haurien de trobat al vespre amb cuines i rebosts plens de vianda que s’hauria fet malbé inevitablement i els guanys, tan esperats d’aquells dies, es convertirien en irreparables pèrdues.

     Els carreters de vi i de grans i tota mena de tragines dels dies feiners, malgrat que gairebé tots s’aturessin als hostals de la vila riberenca, no haurien consumit les enormes quantitats de queviures que en aquella diada eren necessaris.

     Si la Candelera riu el fred es viu, però el fred rai ... No espantava pas la sorollosa gentada que hi feia cap de tots els indrets. Per la banda de tramuntana la gent de Castellbisbal i del Papiol i, més propers, els de Santa Creu i la Rierada, baixaven a grans colles ... Per la part de migdia, de Sant Feliu, Sant Joan Despí, Cornellà i l’Hospitalet, d’Esplugues i Sant Just i de més lluny encara ...

     Als primers anys de la fira venien a peu o en carrets ... Quan s’estrenà la via fèrria fins a Martorell, els trens que baixaven i els que pujaven venien plens, com en dies de festa o més, i, a glopades, omplenaven primerament les andanes i després els carrers i places de la vila dels molins reials.

     I de l’altra bandada del riu? Per la Travessera, que ara en diuen Quatre Camins, baixaven de Pallejà i Sant Andreu de la Barca i pujaven els de Sant Vicenç i Torrelles, de Santa Coloma i Sant Boi ... I, des de més enllà, no en mancaven del Prat, Gavà i Viladecans i fins de Begues i Sant Climent ... I dels pobles de Corbera i la Palma i de Cervelló i Vallirana, amb aires de festa, en tartanes i carrets i molts a peu, des de distàncies considerables, i de la major part de masies d’aquelles muntanyes, tots feien cap, desitjosos d’adquirir eines, atuells de pagès, mil coses que trobarien a les parades de la fira, que s’havia especialitzat en tot el que es referia al treball del camp.

     Des de la Travessera, sota aquells plàtans que jo no n’he vist de més frondosos ni a la Devesa de Girona, arribaven al famós pont de pedra sobre el Llobregat. I es pot dir que ja entraven a la vila, on els cobria també un no menys espès dosser de brancatge que s’ajuntava a les parets de les cases, deixant entrar aleshores la tebior del sol que no arribaria a traspassar-lo al bo de l’estiu.

     I gent i gent ... I parades de tot, des de les futileses que no mancaven a cap de les fires, anells i arracades, agulletes i mil coses per a les nois, de metalls de baixa qualitat ... Ja n’hi havia de bones a les botigues de la població, que venien joies de preu i no poques, sobretot l’endemà, segon dia de la fira, que la gent de Molins de Rei es tirava al carrer ... I joguines per als infants, i molinets de vent i roses i papallones de paper ... I coquetes i carquinyolis i torrons de tot arreu i de tota mena i una infinitat de coses que seria inacabable enumerar ...

     I en els hostals i estables expressos, s’arrenglerava el bestiar mular i els cavalls i alta s’arreplegaven tots els interessats en la compra, que eren més nombrosos aquell dia que en tota la resta de l’any. I es succeïen les trestes i alabances exagerades de les bèsties objecte de transacció, per decidir i arrencar el major preu possible als escamats possibles compradors.

     Els porquets, en les petites cledes quadrades de fusta, que separaven les cries o lots posats a la venda, tenien el quarter general a una plaça gran, davant de l’Ajuntament.

     Molts forasters, si els haguessin demanat per la Plaça de l’Ajuntament, s’haurien arronsat d’espatlles, però a la plaça dels gorrinets hi haurien anat aclucats d’ulls i us ensenyaven el camí com si fossin a casa seva.

     I els planters d’hortalisses, no gaire lluny, hi eren tan abundants que difícilment cap pagès o hortolà hauria demanat alguna mena de planta del temps, que no fos allà, ja que la majoria de planteraires, des del Vendrell fins a Mataró, tenien estesa, a la vista del públic, la seva parada.

     I de planter de fruiters de tota mena i fins d’arbres de bosc, de tanca i de jardineria, n’hi havia per donar i per vendre i per triar ... i tots els comparets que, sense dedicar-se als planters, n’havien fet alguna capçada, es refiaven de la Candelera per arrodonir la venda.

     Les parades d’eines per totes les feines del camp, es veien arreplegades al carrer Major, el més ple de la gentada imponent que s’anava succeint durant tot el dia, i era gairebé una proesa seguir-lo de cap a cap.

     La distribució de llocs, als venedors i gent de les parades, era un veritable trencaclosques, difícil de resoldre. Un cosí meu, que era funcionari municipal, en Josep Martí i Borrell, havia intervingut molts anys en aquesta tasca i sempre que havien intentat substituir-lo, tornaven a demanar el seu concurs, perquè era impossible acontentar tothom. I de tenir un lloc o un mal lloc depenia moltes vegades l’èxit de les vendes.

     Els pagesos que venien amb els seus carrets i passaven el dia a Molins de Rei, convertit tot el poble en un immens firal, fixaven l’estatge a la Riera, que a la seva desembocadura en el Llobregat oferia molt d’espai. I allà encenien focs i coïen viandes a la brasa, sota un sol xardorós de febrer, si el dia era bo, o cercant arrecerar-se del vent, si el fred era viu, i ajuntant-se en colles de cada poble, quan podien, perquè cap al migdia no sobrava lloc a cap indret de la vila.

     Si el pont vell, ara destruït, afavoria la concurrència en aquella diada, quan a les darreries de 1912 començà a funcionar el carrilet, a les taquilles de les estacions es formava cua i des dels Quatre Camins colles més nodrides d’anants a la fira, coincidien amb el pas dels trens per aquella estació, i facilitaven i veien augmentar encara els visitants.

     En el seu segle i quart d’existència, quantes vicissituds haurà passat la fira! Una d’elles quan deixà de ser, festiva, laboral i religiosament, la diada. Pluges i neus i glaçades ... Cops de riu de diversa intensitat, com el que destruí, i no sols a causa de l’aigua, el magnífic pont de pedra, orgull de la vila. Ventades com la que desencadenà, a la mateixa diada de la Candelera, una onada de fred que, a l’any 1956, flagel·là tot Catalunya i matà arbres i plantes fins a la ciutat de Sagunt. Per la força del vent a un amic meu, venint de la fira, li caigueren uns pals d’electricitat tan prop d’ell que de poc el maten.

     Commocions polítiques i socials, epidèmies, guerres exteriors i internes ... Tot pogué superar-ho l’enorme vitalitat que ha estat sempre el distintiu de la magna manifestació comercial llobregatana.

     Les dues parts més importants de la instal·lació de la fira, la de la carretera amb els hostals i les grans voravies i el conjunt dels carrers que volten l’Ajuntament, estaven unides per la llarguíssima i estreta via del carrer Major.

     En construir-se el nou mercat, el 1935, i obrir un nou carrer que uní el de Baix, Rafel de Casanova, amb el Major, Alfons I d’Aragó, en la seva meitat sorgiren uns amples espais que facilitaren nous emplaçaments de parades i llocs de venda.

     Quan en 1951 es commemorà el centenari de la institució de la fira, creada per un decret de la reina Isabel II, el 1851, encara que la fira comencés en realitat a l’any següent, s’inicià un procés d’evolució, prenent un to de solemnitat els brillantíssims actes que emmarcaren l’esdeveniment.

     A la planta baixa del mercat se celebraren exposicions de les activitats comercials, industrials, agrícoles i de cultura de la vila, que modernitzaren i donaren actualitat, injectant nova vida a la continuació de la fira. L’evolució del país, la utilització de maquinària agrícola i de tota mena, el luxe i bon gust de els botigues de la població i dels productes dels obradors locals, tot ha contribuït a donar la impressió que us trobeu dintre una vila moderna i que la fira no queda enrera en el procés d’evolució del país.

     I cal que així sia, perquè la millora de transports i comunicacions fa que els fills i els néts dels que acudien a la fira, perquè només en ella assolien tot el que podien necessitar, ara ho troben, amb major facilitat de desplaçament, a la capital barcelonina.

     La permanència i actualització d’aquesta manifestació comercial antiga, és prova que, a la vila del pont novell, no s’ha perdut la vitalitat i esperit d’iniciativa que tenien aquells passats que, ara fa 125 anys, començaven la magna manifestació mercantil que continua florint a les voreres del nostre Llobregat.

 

II

     La Candelera! ... Fira del poble del meu pare ... Els avis tenien, a la carretera, obrador de fer carros, i ell va treballar fins assolir el fadrinatge de l’ofici, però no el va exercir mai més. Era el petit d’una nombrosa germandat i li deien, familiarment, el Noi Xic ...

     Va morir quan jo havia complert els tretze anys, i tot el que es relacionava amb el seu record, prenia un relleu, potser desmesurat, en les meves germanes i en mi, i ens hauria semblat un mancament que un any no haguéssim anat a la Candelera.

     Perquè el nom de la Candelera, més que amb l’advocació de febrer de la Mare de Déu, tenia a casa nostra i per tota la gent del Llobregat, relació amb la fira de Molins de Rei ... No deien: anirem a fira, ni anirem a Molins de Rei, sinó anirem a la Candelera ! ...

     La meva de Candelera, en el racó dels millors records, va lligada amb aquell brancatge tan espès dels plàtans, cobricel·lant tota l’amplada de la carretera, per on filtrava el sol, tebi i desvetllador de vida de començaments de febrer, amb els rentadors públics del canal i l’encreuament d’aquest amb l’esmentada carretera, amb la multitud de firaires, de visitants i gent de la terra. I amb aquell parlar, franc i afectuós, i un aire pairal que feia trobar bé a tots els indrets que anéssiu de la vila ... De la vila del pont de quinze arcades que va destruir el nostre Llobregat, tan esplèndidament substituït ara, però que nosaltres, tots els que estimem Molins de Rei, enyorem i voldríem veure de nou en peu i reconstruït, encara que fos solament peça de Museu, perquè a més del seu valor artístic i arquitectònic, era la cosa que resumia millor la personalitat i caràcter de la famosa població riberenca, arrecerada a la muntanya de Santa Creu, i que sembla presidir, plàcidament, tot el Pla del Llobregat.

 

CARLES MARTÍ VILÀ

Cronista de la Vila de Sant Boi

 

NOTA EDITORIAL: Publicat a “VIDA SAMBOYANA” (número 236, juliol de 1975).

Una crítica constructiva al nostre “Carrilet” (article de 1961)

 

NUESTRO FERROCARRIL

     Carecemos de un medio mejor para efectuar los desplazamientos que el ferrocarril, por lo menos, de un medio más económico aunque, recientemente, se hayan elevado las tarifas en un cuarenta por ciento.

     Esta elevación de precios ha sido acogida con resignación por considerar quizás que con la misma mejoraría el servicio pero, desgraciadamente, no es así. Continúa igual, y ello quiere decir que persisten los graves inconvenientes que perjudican notablemente a los usuarios.

     En general, cuando llueve, no circulan los trenes, unas veces por falta de fluido eléctrico y otras por la acumulación de las aguas en los túneles de entrada a la estación de término. Por cada día que los trenes se ajustan al horario pasan dos en los que salen con retrasos. En las horas punta, los vagones en servicio son insuficientes, el personal tiene que ir colgado cómo puede y si añadimos a la falta de luz en los vagones y la descuidada limpieza, comprendemos el motivo de las quejas y reclamaciones de los pasajeros.

     Justo es que se pague lo necesario para obtener un buen servicio pero, también, en justa correspondencia, es preciso que este buen servicio sea prestado con continuidad y sean solventados muchos de los inconvenientes que hace años perduran.

ANTONIO RODRÍGUEZ RÓDENAS

NOTA EDITORIAL: Publicat a “Vida Samboyana” (número 71, octubre de 1961).

Informacions i agenda (setmana 4, gener de 2013)

 

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI DE LLOBREGAT

Al Bloc:


* Centenari del "Carrilet" (1912-2012): Seguim presentant-vos articles inèdits d'En Baldiri Déu i Priu (1892-1974). Aquesta setmana:

El tren de Sant Boi. Primer projecte. Segle XIXè

Construcció del carril del Nord-Est d’Espanya, 1910

Entrada a la vila per la via fèrria dels Carrils Catalans, 1912


* 25 de gener de 1939: 74 aniversari de l'ocupació de Sant Boi per l'exèrcit franquista.

La ocupació i el nou ordre municipal (1939)
Testimonis de la ocupació militar (1939)
Algunes notes sobre l’ocupació de la comarca (gener de 1939)
Afectes, desafectes i indiferents
La repressió

Agenda:


Roc Benviure: El proper diumenge 3 de febrer, el nostre guerrer vigilant us espera per comptar-vos mil i un detalls de la història de la Torre de Benviure.

Exposició temporal:

"Porxos, golfes i calaixeres"

Una exposició que ens remet als espais de les cases pairals on sempre s’han conservat els més diversos objectes familiars. Can Barraquer oferirà un dels racons per a convertir-lo en aquell espai físic -que fa part d’aquesta memòria col·lectiva- on es podran veure fotografies i objectes quotidians, ja antics, alguns centenaris, que de ben segur ens faran viatjar en el temps. Fusionem els objectes físics amb fotografies antigues, de gran format, on aquests són representats en una nova col·laboració entre l'Arxiu Històric Municipal i el Museu de Sant Boi de Llobregat.

Reportatge fotogràfic general

Vídeo promocional

Lloc: Museu de Sant Boi de Llobregat

(Can Barraquer, Carrer del Pont, 7)

* * *

Serveis tècnics:

Carrer Hospital, 9 (Can Torrents). 08830 - Sant Boi de Llobregat
Telèfon: 936.351.200 (Museu, ext. 463 - Arxiu, ext. 158)

museusantboi@gmail.com   -   ahmsbl@gmail.com

Serveis online:

WEB - BLOC D'HISTÒRIA I PATRIMONI LOCAL - CANAL YOUTUBE

També som presents a la Xarxa Social (FACEBOOK)

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI

Ens agradaria tenir-vos com a amics i amigues. Us hi esperem !!!

LA REPRESSIÓ

SANTBOIANS EXECUTATS AL CAMP DE LA BOTA (1939-1943)

DATA

NOM

EDAT

MILITÀNCIA

OFICI

NAIXEMENT

1939-03-29

MARINÉ BADIA, Josep

38

CNT

 

Sant Boi

1939-07-04

ALONSO BERBEL, Josep

37

CNT

Barber

Cantón (Múrcia)

1939-11-04

LÀZARO MONÉS, Nemesi

34

CNT

Pagès

Barcelona

1940-10-17

PALÓS ROVIRA, Salvador

36

CNT

Jornaler

Sant Boi

1943-03-27

BENITO FORNOS, Hilari

34

CNT

Pagès

Barcelona

1943-06-16

VIA COMES, Jaume

30

CNT

 

Sant Boi

TESTIMONIS DE LA REPRESSIÓ

     “Un cop arribats a la presó Model, custodiats per la guàrdia civil, ens interrogaren. Quan començaren pel primer company, els va informar que havíem estat tancats en camps de concentració a França. El funcionari de la presó no s'ho volia creure. Quan ho varen contrastar amb la documentació que els havia lliurat la guàrdia civil i varen veure que era cert, el funcionari es negà a admetre'ns i comunica a la guàrdia civil què, en aquests casos, quan es portava refugiats vinguts de França, havien de traslladar‑los a Reus, on destinaven els soldats en companyies de treballadors, encarregades de refer les destrosses de la guerra.”

Josep Ferrés Marigó

 

 

     "Estava al Bar Núria quan se’m van posar al davant un caporal i una parella de la Guàrdia Civil. Sense preguntar-me ni el nom, em vam donar una puntada de peu que em va fer caure, em van posar les manilles, i mentre m'aixecaven, em van seguir clavant puntades de peu. Després em van conduir a un despatx solitari de l'Ajuntament. Allà em van llegir una denúncia signada cap de la Falange de Sant Boi, un ex-amic meu ...”

Francesc Suriol i Solé

(abril de 1939)

 

     “Al tard, després d'un mal ranxo per sopar, sense cap mos de pa, pujàvem escales amunt cap al local que teníem assignat, per passar llista, com cada dia, matí i vespre, en aquella petita nau. Ens feien estirar sobre les rajoles humides del terra i passaven per sobre nostre, amb porres a les mans, trepitjant-nos. Ens encaixonaven com una pila de carn.

     Aquella pila de carn humana era un festí de polls, puces i xinxes, que venien atrets per l'olor de la sang dels nostres dits infectats. Miràvem de col·locar-nos de la manera més còmoda per no sentir la ferum i l'alè dels altres, amb la mà lliure per poder rascar les picades dels paràsits.

     Cada dia, quan la corneta ressonava a primera hora del matí, encara fosc, ens havíem d'aixecar. En moure'm, feia la impressió que no podria caminar pel dolor i pel cruiximent d'ossos que patia. Com sempre, algun presoner quedava estès al terra, com mort, i era transportat pels propis presoners a la infermeria.”

Leopold Altés i Molins

(Intern al camp de concentració de San Marcos, Lleó)

     “A les dones dels d’esquerra...les feien anar a escombrar la merda que hi havia al Jardí....a la tieta l’hi van fer anar...Sí, sí, sí..els hi van pelar el cap, les van fer anar a treure tota la porqueria. I a la Tuies, com sempre havia estat malalta, i una part de la família era de dretes, no l’hi van fer anar.”

Núria Ros

 

NOTA EDITORIAL: Textos presentats a l’exposició “San Baudilio, 1939-1950. El primer franquisme” i que tancava la trilogia “Testimoni d’un poble” dedicada al període 1931-1950. La trilogia d’exposicions fou produïda pel Museu de Sant Boi de Llobregat, tenint com a comissari a l’historiador Carles Serret i Bernús, i va poder veure’s entre els anys 2006 i 2007.

Afectes, desafectes i indiferents

     Des de l’inici de la guerra, i a mesura que anaven ocupant nous territoris, el bàndol guanyador va engegar un sistema de control col·lectiu (amb una més que evident voluntat de revenja) que pretenia neutralitzar a totes aquelles persones considerades contràries al règim sorgit de la victòria feixista.

     La repressió no només va afectar a persones destacades per la seva militància política o pel seu paper en la societat civil republicana, sinó a la totalitat de la població: des dels soldats de lleva, fins als familiars dels morts al front.

     En tot aquell sistema, inspirat en models nazis, els Ajuntaments van jugar un paper destacat a partir de les Comissions Municipals de Depuració i del sistema dels avals. El treball d’aquestes comissions i la informació que obtenien fou determinant alhora de decidir, en molts casos, el destí de nombrosos imputats: execucions, empresonaments, desterraments, incautacions de bens, depuracions de funcionaris, ...

     Els avals eren uns documents que certificaven el comportament polític d’abans i durant el conflicte bèl·lic, tot recollint dades significatives de suport o de denúncia contra l’objectiu perseguit: des d’una oferta de treball, un canvi de residència, la matriculació a un centre escolar o universitari, la depuració d’organismes i empreses públiques, la consecució d’un destí o una pròrroga al Servei Militar o bé el suport necessari per assolir l’alliberament de presoners o el retorn dels exiliats. Els avals més preuats eren aquells que anaven signats per personalitats manifestament conservadores, militars, religiosos i/o falangistes.

     En el cas de Sant Boi, un cop obtinguts els avals (generalment amb dos signataris), se sol·licitava una certificació a la Comissió Municipal de Depuració que, tot sovint, anava acompanyada d’informes redactats per investigadors locals que depenien de la Comissió Gestora de l’Ajuntament.

     A l’Arxiu Històric Municipal custodiem milers d’aquests documents que aporten informació -molt valuosa- per a l’estudi del període.

     Grau d’acceptació del nou règim en els soldats de les lleves de 1936 a 1941 (mostra de 259 individus):

 

Afectes

89

34,36 %
Desafectes

59

22,78 %
Indiferents

111

42,86 %

NOTA EDITORIAL: Textos presentats a l’exposició “San Baudilio, 1939-1950. El primer franquisme” i que tancava la trilogia “Testimoni d’un poble” dedicada al període 1931-1950. La trilogia d’exposicions fou produïda pel Museu de Sant Boi de Llobregat, tenint com a comissari a l’historiador Carles Serret i Bernús, i va poder veure’s entre els anys 2006 i 2007.

Baldiri Déu i Priu, articles inèdits (III)

Dos nous articles relacionats amb la història del “Carrilet”.

Construcció del carril del Nord-Est d’Espanya, 1910.

     “Fou a començament de l’any 1910, que tingueren lloc les obres de construcció del Cap de Pont que havia de sostindre el pont de ferro del carril de via estreta que construí la companyia dels carrils del Nord-Est d’Espanya.

     En aquelles dates, precisament diada de Festa Major, foren posades a la llum les ruïnes i desferres del vell molí que existia als Bagans, quals ruïnes resten enfonsades a més dels tres metres del nivell que tenia la vella carretera en aquest indret; molí primer de la vila de quin senyoriu se’n gaudia el senyor del “Puig del Castell”. El tal molí hagué de reconstruir-se a la partió del Pont d’En Torres, i d’ací fou que en nasqué el renom de “Molí Nou” d’aquella zona rural coneguda pels noms de “Convent” i del “Cementiri”.

     Però, aquest Molí Nou fou destruït quasi del tot durant l’època de la guerra que per la seva alliberació sostingueren els santboians contra les hosts franceses.

     I, per demés, fou anul·lat del tot l’any 1855, per causa de la construcció del Canal de la Dreta del Llobregat, construint-se un altre al lloc dels baixos i sortida de la barriada de Sant Pere, el qual rebé el nom sols de “Molí”, avui ja en desús per causes de la fabricació molinera moderna.

NOTA EDITORIAL: Extret dels quaderns d'història, inèdits, de Baldiri Déu i Priu (volum V – pàgina 27). Originals conservats a l'Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat.

* * *

Entrada a la vila per la via fèrria dels Carrils Catalans, 1912.

     “L’entrada a la vila, per mitjà ferroviària, venint de Barcelona s’efectua del cantó Tramuntana – Llevant, és dir venint de Cornellà, estació la més propera, travessant extensos conreus de fruiterars.

     La foto que adjuntem, del veí Miquel Escardívol, ens mostra l’entrada a la vila del 1er. Tren de mercaderies que sortí de Barcelona camí de Martorell, després d’haver-se efectuat la inauguració de la línia de manera oficial.

069-ESCA

     La construcció del pont de ferro, que travessa el riu Llobregat, mansoi i confiant en temps bons, donà lloc a què, l’enginyer que dirigia les obres fos motiu d’una mala bromada del riu, per quan enardit i de mal humor, el rialler enginyer hagué d’anar a recerca de ses màquines obradores a la vora mateix del Mediterrà.”

NOTA EDITORIAL: Extret dels quaderns d'història, inèdits, de Baldiri Déu i Priu (volum V – pàgina 27). Originals conservats a l'Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat.

Algunes notes sobre l’ocupació de la comarca (gener de 1939)

     Quatre dies abans de l’ocupació, el dissabte 21 en Josep Chalmeta fill i veí de Vilaboi –afectat per la mobilització de les lleves del 1910 al 1916 per a fer fortificacions- va haver d’acudir a la citació de l’Ajuntament. Al seu diari ens en dona força detalls:

     “Al recoger del trabajo a las 7 de la mañana, me sorprendió al llegar a casa, ver a mi esposa cosiendo, la cual me participó la desagradable noticia, de que hemos de presentarnos en el Ayuntamiento, para ir a fortificaciones, llamados por el funesto Negrin las quintas del 10 al 16 ambas inclusive, tras varias horas de espera nos dieron medio pan, mi estimada Vicenta me trajo un plato de arroz, que me comi de pie, en la acera del Bar Nuria. A las 3 de la tarde empezamos a salir en camiones hacia Hospitalet, vinieron a despedirme mi estimada esposa e hijos Teresina y Mateo, cuya despedida no olvidare nunca.“

     La nit d’aquell dia va fer cap a l’estació de tren de Molins de Llobregat amb el grup de persones grans procedents de Vilaboi i de l’Hospitalet:

     “... en los andenes de dicha Estación y en duro y frio suelo descansamos un rato, luego a pié salimos hacia Papiol,”

     Des de Molins de Llobregat van dirigir-se a peu cap al Papiol. A peu hi hagueren arribat abans:

     “...nos alojaron, mejor dicho, nos amontonaron en un salón, donde pasamos una cruel noche, durante ella me hice cargo, del bajo concepto en que nos tienen, los que para desgracia de España, nos gobiernan, ya que somos tratados peor que cabezas de ganado. Mis compañeros de filas son: Jaime Mercadé, Fidel Martínez, Enrique Planell, Francisco Serra y Antonio Petit (Rimbo) los que nos consolamos mutuamente.”

23 i 24 DE GENER de 1939

     Des de feia un parell de dies vint soldats de transmissions manats per un tinent, potser pertanyents a la 43 Divisió , “s’allotjaven” a cal Patana. En Jaume Coca Ros, parent de la casa era un d’aquests soldats [1]. El dilluns 23 aquests soldats van marxar a corre-cuita, abandonant rotlles de fil, dos bidons de sosa càustica i una bicicleta que faria molt bon servei als germans Coca durant la postguerra [2]. A últim hora van sortir de la població en direcció a Lloret en Pere Pi-Sunyer (nebot de Carles Pi Sunyer) i Santiago Torres Baldó que estaven destinats a una unitat sanitària.

     L’alcalde Gaietà Mestres i Parés d’E.R.C presidí aquell vespre una reunió a la sala de la Comissió de Govern de l’Ajuntament. S’inicià a 2/4 i cinc d’onze i durà fins 2/4 quarts i cinc de dotze. Hi assistiren un capità de cognom Sánchez, el tinent del S.I.M Rubio, el comissari de l’Exèrcit de l’Ebre Josep Martorell, Josep Castelló Bel per la C.N.T. i la Solidaritat Internacional Antifeixista, Climent Camins Brach pel P.S.U.C., Joan Ventura Castillo per l’U.G.T, el senyor Ruíz en representació del destacament d’ordre públic, Assumpció Torralba per la J.S.U, Josep M.Villalba Manadé pel Socors Roig Internacional, i Francesc Anguera Gebellí de forma extraoficial per l’Unió de Rabassaires. No va assistir cap membre de la F.A.I, ni de les JJLL ni d’Estat Català.

     S’informà que l’evacuació s’efectuaria quan el comandament ho ordenés, per això calia realitzar una relació de queviures i mitjans de transport amb els que es podia comptar. Tothom va oferir la seva col·laboració. Es curiós observar la referència feta a la quinta columna “la quinta columna ya trabaja” per aquesta raó els representants de l’ordre públic havien d’excedir-se en el seu cel. Es va criticar que una col·lectivitat de la C.N.T hagués evacuat sense tenir en compte les ordres. L’acta evidència la gran necessitat de mitjans de transport existent. Es deia també que a Viladecans, Pinedes i Horts no s’havia realitzat la darrera mobilització de forma ordenada. Finalment s’acordà la redacció d’un ban perquè els comerços tinguessin obert durant les hores que es mana. El representant del comissariat va proposar fins i tot fer un míting adreçat a les dones per executar les obres de fortificació que calgués. S’acordà que l’acte es celebraria l'endemà dimarts a les quatre de la tarda i parlaria un representant del comissariat, un de l’alcalde, un del Front Popular, en Castelló pels homes i Torralba per les dones [3].

     A dos quarts de déu de l’endemà el capità d’artilleria Jaume Martínez i Vendrell, veí de la Colònia Güell que durant la postguerra participaria a la fundació del Front Nacional de Catalunya es despedí de la seva promesa Àngels Rodrígues a la plaça de l’Església. Allà es van dir el darrer adéu. Ella, des la barana, veié com en Jaume creuà el pont sobre el Llobregat. Eren dos quarts de déu del mati [4].

     La bateria republicana d’artilleria on era destinat en Josep Coca Ros va arribar a Vilaboi aquella tarda i va estacionar en un camp de pereres situat a uns 300 metres del Pont dels Carros. L’artiller tenia la família a cal Patana i va demanar permís per anar-los a visitar, li van permetre però acompanyat d’un sergent que havia de garantir que en Pepito retornaria. Abans de la voladura del pont els artillers i les 4 peces van creuar cap a la riba dreta del Llobregat [5].

     Vilaboi vivia aquella nit les darreres hores republicanes. A Enric Arandes Balaguer se li va gravar la veu del pregoner que cridava pels carrers deserts de la ciutat:

     ”... el último tren con refugiados saldría en el plazo de pocas horas."

     Ell mateix explicava la impressió que li va produir la màquina d'aquell tren:

     "La locomotora del último tren era una que tenía dos calderas.(...). En aquel último tren subía gran número de personas, la mayoría mujeres y niños. Se les veía nerviosos, agitados, apesadumbrados, (...). El ambiente (..) algo flotaba en el mismo, algo impalpable, tal vez la tragedia que nos envolvía a todos. Para unos, aquellas escenas significaban la liberación. Para otros en cambio, el destierro y la suerte de un futuro francamente nada alentador.[6].

     La temença i la por estaven justificades aquell vespre del dia 24 les tropes franquistes ocupaven el cim de Sant Ramon, el caporal de carrabiners Francesc Galí Herrera m'explicà que tenia la seva companyia de metralladores posicionada al vessant de muntanya la que mira a Sant Climent, en allà servidors i màquines van ser copats. En Francesc com que era a tocar de l’ermita va tenir temps de baixar corrents cap a l'interior de Vilaboi. Forces de la 50 Divisió van rellevar als ocupants:els legionaris de la 6 Bandera de la Legió pertanyents a la 13 Divisió (La mano negra) que van poder prosseguir l’avenç fins a les rodalies de Vilaboi.

     Francesc Galí i Herrera procedent de la muntanya de Sant Ramón es dirigí amb els pocs efectius que quedaven a la seva unitat de carrabiners cap al riu Llobregat i va creuar-lo pel pont dels Carros. A la riba esquerra rebé instruccions perquè s’esperés allà i intentés recuperar algun ressagat. Es va col·locar amb el seu grup de carrabiners a uns 300 metres i va poder observar com la tanqueta que cobria la retirada creuava el pont, moments abans de que fos volat. E. Arandes escrigué que les voladures del pont dels Carros i del pont del Carrilet van provocar que les cases de la Rambla tremolessin:”...igual que si una mano monstruosa las hubiera sacudido. La que nosotros habitábamos quedo resquebrajada de arriba abajo.” El veí de Cornellà Josep Llobera i la seva familia eren dins del refugi quan van rebre la noticia de la voladura del pont de Sant Boi.

JORDI AMIGÓ I BARBETA

Historiador. Arxiver municipal de Sant Just Desvern

 


[1] Testimoni de Joaquim Coca Ros el 18.02.2003 a Sant Boi de Llobregat, van ser-hi fins el 24 de gener.

[2] PERNAU i RIU, JOSEP: Diario de la caída de Cataluña. Ediciones. B. Grupo Z.- Barcelona, 1989.-297 pàg.- pàg.199. Entrevista a Joaquim Coca Ros el 18/02/2003 a Sant Boi de Llobregat.

[3] D’aquest document preciós es conserva fins i tot l’esborrany realitzat en quartilles on hi ha fetes a ma les notes presuroses de la reunió. També es conserven dos fulls d’aquesta acta mecanografiada, segurament l’endemà 24, però no va finalitzar-se de passar a net, motiu pel qual cal recórrer a l'esborrany per veure la conclusió de la reunió. (AHMSBL. Actes Diverses 1939) En Baldiri Déu als seus escrits també es refereix a aquesta reunió, però la situa a les sis de la tarda, es de lògica pensar que la memòria al cap dels anys li va fer una petita mala passada, en Carles Serret seguint Baldiri Déu, publicà a l’obra de síntesis sobre la història de Sant Boi que la reunió havia tingut lloc a les sis de la tarda. Es evidentment que només hi hagué una reunió i que es celebrar a les 10’30 hora republicana.

[4] MARTÍNEZ ;ob. cit.; pàg.17. I testimoni Àngels Rodríguez 17.07.1999.

[5] Testimoni de Joaquim Coca Ros, Sant Boi de Llobregat 18.02.2003.

[6] ARANDES BALAGUER, ENRIC: Vida Samboyana .- 1964, núm.99.- Reproduït a Memòria compartida Recull de textos santboians.- Sant Boi, 1997.- Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.- Pàg. 42-44. La maquina de vapor es tractaria d’una locomotora Garrat de fabricació belga, Sant Leonard . El tanc d'aigua era davant i a continuació venia la caldera i la cabina de conducció. Era més llarga que les demés i tenia doble motricitat. (Informació Josep M. Gelabert Campos, especialista en temes ferroviaris.)

TESTIMONIS DE L’OCUPACIÓ MILITAR (1939)

 

EL 25 DE GENER DE 1939

     “En el rostro de las vecinos se pintaba y apreciaba la angustia y la esperanza de que aquella situación terminara lo más pronto posible. Hoy diríamos que estábamos presenciando una escena de auténtico "suspense". Vimos aparecer por lo que hoy es calle de Pablo Piñol, al primer grupo de soldados. No eran los soldados, ni tenían la presencia que esperaba ver. No llevaban ni fusiles, ni cañones, ni arma alguna. Llevaban unos largos palos, iban sucios y barbudos, pero cosa rara ... para mí, claro está. (...)

     Pero aquellos soldados cargados de polvo, batallas, kilómetros y otras muchas cosas más, sonreían. Fue la primera sonrisa que había visto en mucho tiempo. Cuando llegaron los soldados junto a mi familia, me escondí detrás de las faldas de mi abuela, en paz descanse. Uno de ellos le dijo: "Señora. Viva Franco". Mi abuela le miró y le replicó: "¿Qué dice usted?" "Señora ... Viva Franco". La duda sobre la identidad de aquellos soldados, hizo que mi abuela se lo pensara diez veces antes de contestar. Al fin, convencida, más por pura deducción que otra cosa, que aquellos soldados procedían del otro lado, le contestó: "Hijo... Viva Franco y ... viva tú y yo". Fue la primera vez que veía soldados de las fuerzas llamadas nacionales. Aquel día, vería varias cosas por primera vez en mi vida.

     Poco después de que desaparecieron los soldados armados con palos, los acontecimientos se sucedieron con rapidez vertiginosa. Recuerdo la llegada de unos camiones que llevaban una calavera pintada en el radiador. Su entrada fue muy espectacular, cantaban "El novio de la muerte" y repartían botellas de coñac y cajetillas de tabaco. Me dijeron que eran legionarios, los de la 13ª División. Los de "LA MANO NEGRA". Fueron los primeros legionarios que vi. Poco después y como contraste, vi a los moros. Debo de confesar que no me hicieron ninguna gracia. Me daban miedo.”

ENRIC ARANDES BALAGUER

 

 

     “Els nacionals es passejaven pels carrers. Vaig anar corrents a casa de la iaia i li vaig comunicar la notícia. Em va dir que avisés la meva tieta. Ella estava netejant les gibrelles al safareig (no hi havia lavabos) i de l’ensurt, li van caure a terra i les va trencar.

PEPETA PONS I MESTRES

 

 

     “Vaig veure moros com saltaven als camps i s’afartaven de carxofes. Això no ens va agradar.”

ESPERANÇA CODINAS I LLOPART

 

 

     “Era a la tarda. Ells baixaven pel carrer Raurich. Vam anar a tafanejar. Portaven uniforme, i armes. Hi anaven molts. Amb aquest grup van venir àrabs. Uns dies després ens van prendre uns conills que teníem. No sabem qui. Però no ens va passar res.”

CLOTILDE FERRÉS I PETIT

 

NOTA EDITORIAL: Textos presentats a l’exposició “San Baudilio, 1939-1950. El primer franquisme” i que tancava la trilogia “Testimoni d’un poble” dedicada al període 1931-1950. La trilogia d’exposicions fou produïda pel Museu de Sant Boi de Llobregat, tenint com a comissari a l’historiador Carles Serret i Bernús, i va poder veure’s entre els anys 2006 i 2007.

LA OCUPACIÓ I EL NOU ORDRE MUNICIPAL (1939)

 

     El dia 25 de gener, des de ponent, soldats de la 13 Divisió del Cos d’Exèrcit marroquí arribaven al nostre terme municipal i, sense resistència, ocupaven la vila. L'endemà, les noves autoritats militars procediren a constituir una comissió gestora municipal.

191-7

Al centre, Miquel Ros Mariné i, a la dreta, Benet Puig Vilaplana

(nomenat batlle per encapçalar la Comissió Gestora Municipal imposada per les autoritats militars).

La fotografia és de molts pocs dies després de l’ocupació de Sant Boi (finals de gener de 1939).

 

     Les persones escollides per formar part d’aquesta Gestora ho foren tant a partir de la seva vinculació a organitzacions polítiques, socials o culturals de caràcter conservador, com pel fet d'haver estat –en casos concrets- regidors del període de la dictadura del general Primo de Rivera. Això no va significar, d'entrada, que aquests fossin necessàriament persones totalment identificades amb el nou règim. Per exemple, el batlle Benet Puig, que mantindrà –durant anys- un pols ferm amb la força emergent dels dirigents i membres de la Falange local. Aquesta posició de força li va comportar una breu detenció i posterior separació del càrrec (1940) sota l’acusació d’haver estat simpatitzant d'ERC. Absolt de les acusacions va tornar a ser nomenat alcalde entre 1945 i 1951.

     La política municipal als anys 40 va estar totalment condicionada per les dificultats econòmiques i el bloqueig d’una societat civil que intentava obrir-se camí dintre d’un marc legal on pesaven tant les restriccions com les arbitrarietats. L’atenció als serveis municipals bàsics i, de manera molt especial, el control de la població, tot treballant de manera coordinada amb la resta d’organismes de l’estat (judicials i militars), destaquen entre el volum de documentació conservada d’aquell període.

     La primera gran iniciativa municipal no s’assoliria fins la Festa Major de 1954 quan, sota el mandat de Jaume Ferrer Poblet, s’inaugurà un nou mercat. Un projecte redactat els anys de la República i que havia quedat estroncat amb l’inici de la guerra, el 1936.

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

NOTA EDITORIAL: Text i fotografia presentats a l’exposició “San Baudilio, 1939-1950. El primer franquisme” i que tancava la trilogia “Testimoni d’un poble” dedicada al període 1931-1950. La trilogia d’exposicions fou produïda pel Museu de Sant Boi de Llobregat, tenint com a comissari a l’historiador Carles Serret i Bernús, i va poder veure’s entre els anys 2006 i 2007.

Baldiri Déu i Priu, articles inèdits (II)

El tren de Sant Boi. Primer projecte. Segle XIXè.

     Trobem, tot fent recerques i indagacions, respecte el temps en què es començaren treballs per a la construcció del carril que havia de donar vida a la vila, tota vegada que aquesta perdé el plet en relació al tren o carril de Barcelona a Valls, uns apunts del nostre veí, i fill de la vila, Joan Badosa i Briquets, que ens ajuda a completar aquest treball historiogràfic, i ens en parla del nostre carrilet:

     “Quan érem molt criatures, anàvem a jugar, amb freqüència, a un edifici a mig fer, que hi havia en l’espai comprés entre els darreres de la Casa de la Vila i el Canal de la Dreta (antiga propietat de “Cal Amigant”). D’aquell edifici abandonat tothom en deia “L’estació”, essent-ne molts els anys que fou refugi dels pobres captaires (i en sovint hostal de baralles i renyines).

     A mida, però, que ens férem grans sabérem que un senyor santboià, que tots els veïns coneixien pel “Senyor Ollé”, després d’haver obtingut el necessari permís del Govern, -per la construcció d’un carril que tenia de fer el trajecte de Barcelona a Martorell, passant per Sant Boi, aquell començà les obres en el tram que comprenia: des del cap pont del riu, de la part de terme de Cornellà, fins a uns 300 metres més amunt del “Molí Nou”. Entre aquestes obres, hi era compresa la sobredita “Estació”, els cap ponts del riu, els ponts del Canal i el de la Riera d’En Bertran, com també el terraplè del trajecte, i altres obres més encara.

     Això esdevingué dintre l’any 1886.

     Es veu, però, que el senyor Ollé començà es obres a gran escala i aparentant gran riquesa, per tal de veure sí, dintre aquell curs (d’obres) podria trobar accionistes que “l’apoiessin”, però, es veié ben aviat dintre el major desengany, car no trobà ningú que l’ajudés.

     No obstant, i tindre paralitzades les obres, el senyor Ollé, continuà buscant protecció i ajuda, una bona pila d’anys, sense aconseguir que ningú es prestés a ajudar-lo (ni el propi Ajuntament que havia perdut son plet, i era aquella situació la millor per aconseguir-ne tal millora pública).

     Tal vegada, amargat per això, el senyor Ollé abandonà la vila, sense que podem contar quina en fou la seva fi. Sols sabem que deixà, com a representant seu en la vila, a un guàrdia civil retirat, que tots coneixíem pel nom de senyor Francisco.

     Així és com quedaren frustrades les il·lusions d’un bon santboià, desenganyat i arruïnat, que volgué portar a cap una obra de vital interès pels santboians, que tan mal servits estaven al voler viatjar anant a la ciutat de Barcelona, servint-se dels mals camins, i dels vehicles d’aquells temps de diligències i de tartanes.”

 

NOTA EDITORIAL:

Extret dels quaderns d'història, inèdits, de Baldiri Déu i Priu (volum IV – pàgines 141 i 141v). Originals conservats a l'Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat.

Informacions i agenda (setmana 3, gener de 2013)

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI DE LLOBREGAT

Informacions i agenda (setmana 3, gener de 2013)

Al Bloc:


* La festa de Sant Antoni, "Els Tres Tombs": Aquesta setmana hem prestat atenció a una de les tradicions que donaven més caràcter al calendari festiu santboià. Us hem preparat un article de l'escriptor Arcadi Mestres Palós, aparegut el 1956. I, com a complement, a la pàgina Facebook de l'Arxiu Històric Municipal trobareu dos àlbums amb imatges històriques i publicitat de la festa (us recordem que NO CAL tenir compte de Facebook per poder visionar-les).

* L'aiguat de Sant Antoni, de 1898. Per la coincidència de dates, també hem volgut oferir-vos un article de Joan Badosa Briquets -aparegut el 1958- on ens dona detalls molt concrets d'aquesta gran riuada que va afectar, greument, la part baixa de la vila, arribant a enderrocar cases.

* Un inventor santboià: Vicenç Zenon i Biosca (1913-1990). Posem a la vostra disposició l'esbós biogràfic que va aparèixer al llibre "Vides santboianes" (1998).

Agenda:

Roc Benviure: Us avancem que, el diumenge 3 de febrer, el nostre guerrer vigilant us espera per comptar-vos mil i un detalla de la història de la Torre de Benviure. Aneu-vos reservant la data a la vostra agenda.

Exposició temporal:

"Porxos, golfes i calaixeres"

Una exposició que ens remet als espais de les cases pairals on sempre s’han conservat els més diversos objectes familiars. Can Barraquer oferirà un dels racons per a convertir-lo en aquell espai físic -que fa part d’aquesta memòria col·lectiva- on es podran veure fotografies i objectes quotidians, ja antics, alguns centenaris, que de ben segur ens faran viatjar en el temps. Fusionem els objectes físics amb fotografies antigues, de gran format, on aquests són representats en una nova col·laboració entre l'Arxiu Històric Municipal i el Museu de Sant Boi de Llobregat.

Reportatge fotogràfic general (cada setmana incorporem imatges noves).

Lloc: Museu de Sant Boi de Llobregat

(Can Barraquer, Carrer del Pont, 7)

Serveis tècnics:

Carrer Hospital, 9 (Can Torrents). 08830 - Sant Boi de Llobregat
Telèfon: 936.351.200 (Museu, ext. 463 - Arxiu, ext. 158)

museusantboi@gmail.com   -   ahmsbl@gmail.com

Serveis online:

WEB - BLOC D'HISTÒRIA I PATRIMONI LOCAL - CANAL YOUTUBE

També som presents a la Xarxa Social (FACEBOOK)

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI

Ens agradaria tenir-vos com a amics i amigues. Us hi esperem !!!

Un inventor santboià: Vicenç Zenon i Biosca (1913-1990)

 

     Nascut, als Freginals (Montsià), l'1 de juny de 1913.

     Mort, a Sant Boi, el 3 de setembre de 1990.

     Inventor. Fill de Francesc Zenon i Pàzquez i Maria Biosca i Miralles, tingué un germà, Josep. Vers el 1923 la família va decidir d'emigrar, establint-se a la nostra població, com a masovers a una finca de "Marina".

     Després d'uns anys d'escolarització, va entrar a treballar d'aprenent a un taller de bicicletes de la rambla, "Cal Corrons", lloc on va entrar en contacte amb la mecànica industrial.

     L'any 1934 va entrar en quintes. Voluntàriament va passar a formar part del Cos de Carrabiners que, amb l'esclat de la guerra civil, es va mantenir fidel al règim republicà i va contribuir, de forma activa, a la lluita inicial contra els revoltats. Vicenç va passar la guerra tot recorrent les comarques del País Valencià, especialment la zona muntanyosa del Maestrat.

     L'estiu de 1937 es va casar pel civil, a la ciutat de Castelló, amb Francesca Planesas i Vilà amb qui va tenir tres fills: Pepita, Francesc i Glòria.

Zenon

      Acabada la guerra, la necessitat de dotar d'electricitat a una de les masies santboianes feu què, aprofitant els mecanismes dels molins de vent, experimentés, amb èxit, la connexió de la roda mòbil de les aspes a una roda de bicicleta mitjançant una cadena que permetia el moviment d'una dinamo. Aquesta, al girar accionada per la força del vent, produïa un flux de corrent elèctrica què, tot i la seva feblesa i irregularitat, permetia, el funcionament d'algunes bombetes a la casa. La idea li fou suggerida per la manipulació, al llarg dels anys de guerra, de tot tipus de camions militars.

     Va instal·lar, a la plaça de Catalunya, un petit taller artesà on va començar la fabricació de generadors electromecànics i on tenia un servei de reparació de bombes i motors dels emprats per tal de pujar l'aigua de pous, sèquies o canals.

     L'any 1948, mentre reparava la bomba d'un pou, va patir un greu accident que li ocasionà greus lesions a les cames. Un mal diagnòstic i diverses complicacions en el procés de curació, van forçar l'amputació de la cama dreta.

     Els treballs d'estudi i perfeccionament dels aerogeneradors foren, des d'aleshores, el pol vital de la vida de Vicenç Zenon.

     Fruit de les seves investigacions, Vicenç, va poder patentar els seus treballs amb l'expressiu nom de GEMZ sigles que corresponen a les paraules "Generadors Electro Mecànics Zenon" . Uns generadors que ell mateix definia com unes instal·lacions impulsades per la força del vent i destinades a la producció de llum i força (amb un mínim cost de funcionament) adreçada, fonamentalment, al medi rural.

     Vicenç va arribar a instal.lar 1.000 aerogeneradors en prop de 50 anys de professió. Els seus aparells es troben escampats per moltes comarques catalanes i de l'Aragó (comarques de l'Ebre), al País Valencià, a les Illes, per terres de Castella i d'Andalucia i, fins i tot, més enllà de les nostres fronteres (França, Holanda, Veneçuela, Cuba).

     L'any 1978 el Club Master'7, de Barcelona, li va concedir el premi "José Vasconcelos de Energia industrial" . Posteriorment a aquest premi se succeïren diverses entrevistes als mitjans de comunicació locals i nacionals: premsa, ràdio i, fins i tot, televisió; uns materials que ens han permès reconstruir aquest esbós biogràfic.

     A la segona meitat de la dècada dels vuitanta, Vicenç Zenon, tot i ser conscient de la greu malaltia que patia, va continuar els treballs de perfeccionament dels mecanismes dels seus aerogeneradors fins arribar a aconseguir, ja a la recta final de la seva vida, una màquina amb una potència aproximada als 5 quilovats què, dissortadament, no va poder arribar a muntar.

     Vicenç va morir víctima d'un càncer què, des d'uns anys enrere, limitava les seves activitats professionals. L'ajuntament de Sant Boi li va dedicar un carrer (sessió plenària del 14 de març de 1994) al nou sector d’habitatges de la Torre de la Vila.

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

NOTA EDITORIAL: Aquest esbós biogràfic, al que hem fet algun retoc, va aparèixer publicat al llibre “Vides Santboianes”, obra de Carles Serret i Maria-Lledó Barreda, Ajuntament de Sant Boi, 1998 (pàgines 147 i 148).

La riuada de Sant Antoni de 1898 (article de Joan Badosa, 1958)

 

LA RIUADA DE SANT ANTONI

     Després de moltes pluges de l'any anterior, començà l'any 1897, amb aiguats generals a Catalunya, quasi contínuament. Això feu, que els primers dies del mes de gener, torrents, rieres i rius, tots anaven plens. El 15 i 16, les pluges augmentaren d'aital manera, que el riu començà a sobreeixir amb tanta fúria, que en poques hores quedaren coberts d'aigua els plans del baix Llobregat. De Castelldefels, fins a la muntanya de Montjuïc, tots els camps i pobles quedaren inundats.

     Els que presenciarem aquell terrible dia 16, per més que volguéssim explicar detalladament tot el que passava, ens veuríem impotents. Quan l'aigua començà entrar a Sant Boi, ja feia estona que es sentien les campanes dels pobles veïns tocant a Sometent. Les cases de pagès, de fora dels pobles, tiraven tirs demanant auxili. Les parets de tanca de les cases de la part baixa de la Vila, s'ensorraven amb l'empenta de l'aigua. Els gossos lladraven contínuament. L'aviram i conills dels galliners, sucumbien en l'aigua. Grinyols de tocinos barrejats amb crits histèrics de persones de totes edats i sexes feien enternir els sentiments més adormits. Els tocinos, cabres, bens i aviram que fou possible salvar, foren col·locats a dalt dels pisos, dintre el dormitori de les persones. Els cavalls i vaques, en els llocs baixos que semblaven més segurs. Els sacs de gra o farina, també amb penes i treballs, foren pujats als pisos.

     Per allà les cinc hores de la tarda, al començar-se a fer fosc, al veure els veïns que a la Rambla ja hi havia un metre d'aigua, que al carrer Nou dos metres i que els carrers de Sant Baldiri, Progrés, Borrell, O'Donnell i Major, oscil·laven entre un i dos metres, començaren a provar de sortir de les cases per temor del que pogués passar, ja que les pluges no minvaven, ni el riu tampoc. Es veia la gent per les teulades, provant si d'una casa a l'altre trobaven alguna sortida; cosa difícil, ja que les diferències d'altures i vados malograven aquells heroics intents. Quan ja feia dues hores o tres que les aigües s'havien ficat dintre les cases, començaren a caure envans i primers trams d'escales. Això, en cada casa que passava motivava uns xiscles i crits de dones i criatures que feia tremolar. El gran fou quan va sentir-se el terrabastall de les quatre primeres cases que s'ensorraren en el carrer de Borrell, cap a la part del carrer Progrés, ens semblava veure la fi del món.

     Els homes bé prou procuraven fer el cor fort donant ànims a les dones i criatures, però se’ls veia tant que ells també tenien por, que encara feien entristir més. Eren moltes les persones, que resant, demanaven auxili a Déu. Després de caure les cases del carrer Borrell, en caigueren quatre més al carrer Nou, i seguidament quatre més a la part baixa del carrer de Sant Baldiri. Entre aquestes últimes hi havia una casa de pagès, bastant gran, nomenada "Can Flocant". Aquestes últimes cases caigueren a la una de la matinada del dia 17, dia de Sant Antoni.

     En aquesta hora que hem mencionat anteriorment, va parar de ploure, començant-se a veure algunes estrelles. Això feu obrir un raig d'esperança, fent eixugar les llàgrimes d'una pila de mils persones que aquella nit tràgica, havia mantingut vetllant amb el cor oprimit.

     Per allà les set del matí del dia 17, les aigües començaren a decréixer poc a poc. Allà a les nou hores, va sortir el sol, que feia dies que no l'havíem vist. A la una de la tarda, començàrem a veure el bombat del centre de la Rambla, encara que tot ple de llot, fustes, calaixos, aviram morta, cadires i altres utensilis dels baixos de les cases.

     En els carrers més fondos que la Rambla, uns grups d'homes de la part alta de la Vila, havien format unes barques, amb botes de les que s'usen per a portar letrina, per a treure les persones dels pisos, baixant-les pels balcons i finestres, amb escales de collir fruita i traslladar-les a les cases on no havia arribat la riuada.

     La Plaça de l'Església, estava abarrotada de gent, desitjosa de contemplar des d'aquella altura, el panorama tràgic que oferia el pla del Llobregat. Eren les tres de la tarda del dia 17 i el riu en alguns punts, encara pujava per damunt dels camps. Amb tot, ja poguérem veure que el pont del riu, de la carretera que va a Barcelona, que era de fusta, l'aigua se l'havia emportat. Totes les cases de pagès d'aquelles marines, semblava que flotessin al mig d'un gran llac d'aigua. Els arbres dels camps, estaven tots ajeguts, confonent-se entre piles de runes.

     Malgrat escaure's aquell dia 17, en diumenge, i festivitat de Sant Antoni Abat, ningú, ni a l'església, pensava que fos festa. Tothom, qui més qui menys, es sentia afectat per les pèrdues ocasionades per aquella tràgica riuada. Encara que, per fortuna, a Sant Boi no hi hagueren desgràcies personals, les pèrdues eren incalculables, doncs, a més de mobles, aviram, parts i molts altres desperfectes que havien sofert les cases dels barris baixos, els camps quedaren plens de llot, sorres, canyes i brosses dolentes de totes menes, amb les corresponents pèrdues per tots els sembrats i una gran part dels arbres. Carreteres, terraplens, regadores i el canal, estaven rebentats per varis punts, deixant unes basses que semblaven llacs. Cal també remarcar el problema que tenien de resoldre els habitants de les cases afectades pel riu, doncs, a més d'estar plenes de llot, moltes cuines, escales, parets i envans, estaven ensorrats, impedint, de moment, poder-les habitar.

     A mida que el riu, poc a poc, anava minvant el cabal d'aigua el problema més gran fou el transport personal i de gèneres a Barcelona, doncs, no tenien altra remei que anar a voltar per Molins de Rei i com que les carreteres llavors estaven en pèssim estat i no hi havia altra tracció que tartanes, carros i cotxes de quatre rodes moguts per mules o cavalls, això era un trastorn que sofríem tots els santboians.

     Més tard l'Ajuntament de la Vila decidí posar una barca per passar el riu, solament per les persones, evitant d'aquesta manera, les molèsties de voltar per Molins de Rei. El posar la dita barca va reportar uns treballs molt difícils, doncs no es trobava la manera de passar, d'una part a l'altre del riu, el cable que tenia de sostenir-la.

     Es feren mil provatures i l'única que va donar resultat fou l'heroisme d'un home que li deien el Cruz, que es va lligar un cordill a la corretja del cos i nedant, vestit solament amb "tapa-rabos" i amb l'aigua tan freda, logrà travessar el riu, anant a parar uns dos-cents metres més avall de l'indret de sortida. No podeu imaginar-vos l'esforç que aquell home feu per a dominar l'aigua amb la tibantor del cordill a causa de la corrent. Després s'anaren canviant de cordills a cordes fins deixar ben fermat un cable de ferro que fou el que sostenia la barca mitjançant un tirant de la barca amb dues rutlles al cap que eren les que corrien pel cable.

     Al cap de pocs dies que la barca funcionava, caigué a l'aigua un dels barquers nomenat "El Cadiraire", desapareixent per sempre.

     I acabarem així els nostres records de la riuada de Sant Antoni, per a no cansar més als nostres lectors, passant per alt molts detalls de la gran riuada.

 

JOAN BADOSA BRIQUETS

 

Publicat: A VIDA SAMBOYANA (número 28, març de 1958).

La festa de Sant Antoni Abat (article de 1956)

ANECDOTARI PINTORESC DE LA VILA. LA FESTA DE SANT ANTONI ABAT

     La festa de Sant Antoni Abat sempre s'ha celebrat en la nostra vila amb gran magnificència, fins al punt d'absorbir tota la festa dels pagesos que antigament era patrimoni de la diada de Sant Nin i Sant Non, co-patrons de Sant Boi i a més dels hortolans del Pla del Llobregat. No seria ja hora de restablir aquesta festivitat, que no és res més que la nostra segona festa major?

     En els meus temps d'infant, el Sant Antoni dels "Burros", com es diu vulgarment, es celebrava amb major esplendor, car la pugna entre els del "Jardí" i del "Local" estimulava a les comissions de festes llurs, i en elles es dirimia la supremacia santboiana per l'organització de festejos. Era una lluita aferrissada que començava quan tot just ningú encara podia atinar que ja es poguessin iniciar els treballs per la major esplendidesa d'aquesta festa.

     Enrieu-se'n de la diplomàcia mundial d'avui de "teló i reteló". Eren aquestes unes accions secretes que es valien de tota influència o sol·licitud primordial per poder celebrar l'Ofici Solemne. Anys hi hagué que davant les exigències irreductibles dels dos bàndols es celebraren amb tota pompa, dos oficis, un en l'església parroquial i l'altre en la del Convent. Recordo que durant la benedicció, que els participants de les dues societats, que ho feien separadament, la gent contaven, amb l'interès de l'usurer amb les seves unces, els carruatges i cavalleries que hi prenien part, i era com una gran victòria si en la entitat preferida n'hi haguessin concorregut més. I quan segurament encara no devien existir aquestes dues entitats tampoc tot eren flors i violes.

342a [87-2814]

     En Alvar Marieges m'havia explicat, entre tantes coses del seu temps, que en un ball de cal "Ninyo" va armar-se'n també una de molt bona. En el moment de tocar-se la toia i en el subhastar hi hagué segurament alguna confusió. I el vell Tofolet, que aleshores devia ésser jove, s'enfurismà de tal guisa que per a apaivagar-lo tingué d'acudir-hi l'autoritat, segurament el Morales, l'empleat d'aquells temps idíl·lics que ell sol era tota la "plantilla" del nostre avui Magnífic Ajuntament. Arribant ell a la sala, tot seguit va voler posar-hi ordre i encarant-se amb el Tofolet, que aquell dia anava mudat com si hagués fet la primera comunió, diferent dels altres dies de treball que lluïa la seva tradicional brusa blava i barretina vermella, li digué: "Home, un xic de serenitat. Voleu callar?" Més el Tofolet, amb aquella energia peculiar de la milícia que ell havia aprés en la campanya del Nord en la darrera guerra carlista, li contestà: "No vull". "Veiem doncs si us tindré d'arrestar", murmurà empipat l'agutzil. Més ell li replicà: "Romansos". I el Morales, ofès, va cridar: "És que jo soc l'autoritat". I el Tofolet, desafiant-lo i segur de sí mateix, sentencià: "El que tú no ets 'na'". Un gran avalot va reproduir-se dins la petita sala de cal "Ninyo". Més un d'ells va tenir la sublim inspiració de manar que els músics toquessin. I aleshores com un gran miracle de Sant Antoni Abat o bé realitzant-se el gran somni del vell pensador grec, que pretenia amb el poder persuasiu i infal·lible de la música canviar la faç del món fent-lo més bo, el cant del pentagrama guanyà. Tot es calmà, fins al punt que a l'acabar-se el darrer ball de nit, en els ulls de tots els assistents ja els hi lluïa el desig d'espera del Sant Antoni de l'any següent.

ARCADI MESTRES PALÓS

 

NOTA EDITORIAL: Publicat a “VIDA SAMBOYANA” (número 2, gener de 1956).

Informacions i agenda (setmana 2, any 2013)

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT
ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI DE LLOBREGAT

Informacions i agenda (setmana 2, 2013)

Al Bloc:


      * FA CENT ANYS: Treballs d'urbanització.

     * CENTENARI DEL CARRILET (1912-2012): Seguim ampliant la col·lecció d'articles dedicats a aquesta important efemèride:

     - Fa cent anys: Per fi arribava el carrilet.

     - Article de Carles Martí (de 1962): "50 anys de carrilet".

     - Article de Baldiri Deú i Priu; "La construcció del carril de Barcelona a Valls (1877)". Amb aquesta col·laboració encetem una sèrie d'articles, inèdits, extrets dels quaderns d'història que va confegir aquest erudit santboià. Els originals estan dipositats a l'Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat.

     * LA GRAN NEVADA DE NADAL DE 1962: Darreres col·laboracions relacionades amb aquest episodi meteorològic -excepcional- recollit en nombrosos testimonis gràfics.

     - Article de Carles Martí i Vilà (1898-1987) que parla d'aquella i d'altres nevades històriques.

     - Nota d'agraïment, amb informacions complementàries sobre la nevada, publicada pel batlle d'aleshores, senyor Josep Milà i Gelabert.

     - A la xarxa social Facebook trobareu una selecció d'imatges dels fons custodiats per l'Arxiu Històric Municipal. Us convidem a conèixer aquest àlbum fotogràfic (no cal tenir compte per accedir-hi) i a veure'n imatges en moviment incloses en aquest vídeo, original, del fotograf i cineasta amateur Joan Ros Cardona (+).

Agenda:

Exposició temporal:

"Porxos, golfes i calaixeres"

     Una exposició que ens remet als espais de les cases pairals on sempre s’han conservat els més diversos objectes familiars. Can Barraquer oferirà un dels racons per a convertir-lo en aquell espai físic -que fa part d’aquesta memòria col·lectiva- on es podran veure fotografies i objectes quotidians, ja antics, alguns centenaris, que de ben segur ens faran viatjar en el temps. Fusionem els objectes físics amb fotografies antigues, de gran format, on aquests són representats en una nova col·laboració entre l'Arxiu Històric Municipal i el Museu de Sant Boi de Llobregat.

     Reportatge fotogràfic general (cada setmana incorporem imatges noves).

Lloc: Museu de Sant Boi de Llobregat

(Can Barraquer, Carrer del Pont, 7)

Serveis tècnics:

Carrer Hospital, 9 (Can Torrents). 08830 - Sant Boi de Llobregat
Telèfon: 936.351.200 (Museu, ext. 463 - Arxiu, ext. 158)

museusantboi@gmail.com   -   ahmsbl@gmail.com

Serveis online:

WEB - BLOC D'HISTÒRIA I PATRIMONI LOCAL - CANAL YOUTUBE

També som presents a la Xarxa Social (FACEBOOK)

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI

Ens agradaria tenir-vos com a amics i amigues. Us hi esperem !!!

Fa cent anys: Treballs d’urbanització (gener de 1913).

L’Acta de la sessió plenària del dia 5 de gener de 1913, vespra de Reis, recull la següent anotació relativa a la urbanització –voreres- dels carrers de la població:

     “Conceder un plazo de seis meses para que los propietarios respectivos manden construir aceras, á sus costas, en toda la extensión de las fachadas de las fincas urbanas que carezcan de las misma, con arreglo á los modelos y rasantes que fijará el Sr. Arquitecto municipal; y que pasado dicho plazo, construirá el Ayuntamiento las aceras que faltan por cuenta de los propietarios a quienes se exigirá el importe por la via de apremio.”

053-2 Carrer de Sant Pere, sense urbanitzar, pels volts de 1900.

Al centre “Cal Rindo”, casa desapareguda a la dècada de 1980-1990.

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

Fa 50 anys: Un agraïment del batlle (gener de 1963).

El ALCALDE agradece …
   Con satisfacción el suscrito Alcalde, públicamente manifiesta a todos los vecinos de nuestra Villa samboyana, el sincero agradecimiento por el gran espíritu de ciudadanía que han sabido demostrar ante las circunstancias habidas con motivo del temporal de nieve que el pasado día 25 de diciembre sufrió nuestra localidad, como tantas otras de la provincia.
   Hoy más que nunca me siento altamente honrado de ostentar el cargo de Alcalde de esta Villa, por cuanto constituye para mí, honor y orgullo regir los destinos locales de una comunidad, que en los momentos que es necesario demostrar unión y entrega, saben hacerlo de una manera tan eficaz y total, como los samboyanos demostraron ante lo que podía suponer peligro para la integridad material de los hogares y personas.
   Por ello, ratificando lo manifestado en el principio de esta Nota, en nombre de la Corporación Municipal que me honro en presidir, en nombre de las Autoridades de la Villa y en el mio propio, a través de estas líneas que VIDA SAMBOYANA publica, expreso a todos las gracias por la desinteresada colaboración prestada al llamamiento de esta Alcaldía en unos casos y en otros, de forma espontánea y particular.
   Y de una manera especial quiero dar testimonio de este agradecimiento a los vecinos señores Francisco Arbonés, Enrique Carvajal, Jaime Coll Garrigosa, José Giménez, Jaime Joaquín Talón, Matías Lasarte y Manuel Molina, que de una manera voluntaria ayudaron a la limpieza de nieve de la cubierta del Mercado, en evitación de un posible peligro para la seguridad del edificio.
   Y antes de terminar, aprovechando la oportunidad de esta Nota, quiero aunar este testimonio de gracias, patentizándolo igualmente a todos los samboyanos, por el entusiasmo, colaboración, desinterés y generosa aportación dada, cuando con motivo de la tragedia que asoló la Comarca del Vallés, en ocasión del temporal de lluvias sufrido en el pasado mes de septiembre, se pidió a todos la ayuda para los damnificados de aquella catástrofe.
   Me veo obligado a expresar las gracias por aquella magnífica ayuda prestada en todos sentidos por los vecinos, por cuanto en aquellas fechas, siendo mi deseo que se publicara otra Nota de agradecimiento, por lamentable circunstancia, quedó sin aparecer en las hojas de VIDA SAMBOYANA, y aquel silencio podría significar una omisión imperdonable, que me considero en el deber de aclarar, porque ni entonces, ni ahora, se merece esta desatención quienes –a excepción de contados casos de falta de divismo y de caridad- supieron y han sabido demostrar la más fehaciente prueba de hermandad y ciudadanía, que en definitiva es el mejor exponente de la grandeza de los pueblos.

JOSÉ MILÁ GELABERT

NOTA EDITORIAL:
Publicat a la revista local “VIDA SAMBOYANA” (número 86, gener de 1963, pàgina 9).

Baldiri Déu i Priu, articles inèdits (I)


La construcció del carril de Barcelona a Valls (1877).

     D’acord amb la Llei de Ferrocarrils del 12 de febrer del 1877, el senyor ... Gomà ..., presentà al ministre de Foment: Memòria del projecte i plànols portant la data del 1er. d’abril de l’any 1878, obtenint-ne la concessió.

     Aquell primitiu projecte, denominat “Ferrocarril de Barcelona a Valls”, -avui formant part de la “R.E.N.F.E.”, o sigui la xarxa general dels carrils espanyols- tenia que passar per Sant Boi, i la vila havia de tindre estació de 2ª categoria, per quan havia de servir també pels pobles de: Sant Climent, Santa Coloma, Sant Vicenç dels Horts i Torrelles”.

     Però, pel que se sap i es constata, amb documents a la vista, el joc dels “Imponderables” donaren llur darrera paraula. El senyor Gomà –ignorem les raons que degué al·legar- aconsegueix la modificació del trajecte quedant Sant Boi sense estació i també es quedà sense la veïna vila de Viladecans, compreses ambdues en el primitiu projecte.

     El traçat primitiu anava des de l’estació de Gavà en forma directa fins a Sant Boi, comprenent-se Viladecans com estació de tercera o un simple baixador, i des de Sant Boi, en línia recta, anava al Prat i d’aquesta vila a Barcelona.

     A causa d’aquesta modificació, l’Ajuntament presentà recurs contenciós administratiu, primer, que fou perdut, i després un recurs d’alçada que també fou fallat en contra.

     Que es batallà i es deliberà, extensament, sobre aquest tort que es feia a la vila, ho justifica tota la documentació que ens ha pervingut dels arxius personals de la família Amat, habitant aleshores, al C. de Sant Pere nº 4. En un d’aquests documents, signat per propietaris –no residents a la vila, i d’altres com a veïns,- hi llegim:
     “En la construcción de la línea férrea de Barcelona-Villanueva-Valls, en este distrito municipal, se construye un terraplén de un metro veinte centímetros de altura, cuya construcción den tiempos de avenidas extraordinarias del río Llobregat, quedarán las aguas embalsadas, produciendo perjuicios de consideración.

     Por cual motivo, el Ayuntamiento debería presentar reclamación en contra.

     Luego, podría comprar tres acciones y entablar contra la Junta, por emplazar estación en San Baudilio, cómo dijo el señor Rubau (Diputat del Districte).

     Luego, imprimir un folleto explicando la conducta del señor Balaguer, (Diputado también del mismo distrito), en el emplazamiento de estación, desde el envio de la exposición hasta formar parte de la conferencia en contra de San Baudilio.

     Luego, reunir a la Comisión nombrada, tanto de vecions, como los forasteros y presentarse en casa del sr. Gumà a fin de hacerle comprender: que no son los sres. Alcalde y Rubau los que desean estación.”

     Figuran en aquella lllista, com a signataris del present escrit:

            Pels propietaris forasters:                          Pels propietaris veïns:

            Ignasi de Puig i de Cisternes                    Baldiri Alabern

            Marquès de Marianao                                Baldiri Solanas

            Eusebio Güell                                              Baldiri Aleu

            Lluís Castells i Comas                               Pere Argemí

            Francesc Benet i Coloma                          Josep Bussanya

            Ramon Estruch i Ferrer                             Josep Font Aleu

            Agustí Rafecas Passarell                          Sever Fulquet

            Baldiri Raurich                                            Joan Parès Oliach

            Agustí Inglada                                             Francesc Bosch

            Josep Rubau                                               Baldiri Net Figueras

            Josep Ferrés                                               Climent Ugas

            Manuel Torrents Higuero                          Felip Prats i Pi



                                                                                  Document de la família Amat.


NOTA EDITORIAL:
Extret dels quaderns d'història, inèdits, de Baldiri Déu i Priu (volum IV – pàgines 137 i 137v). Originals conservats a l'Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat.